{ "title": "Aroma", "image": "https://www.aroma.gen.tr/images/aroma.jpg", "date": "19.01.2024 09:58:54", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Aroma, genellikle aromalar tat vermek veya koku ya da birçok besin gıdasına hem tat hem de kokularını kuvvetlendirmek veya değiştirmek için gıdalara eklenen bir üründür. Aroma kelimesi güzel koku anlamına gelmektedir. Aromalar yaklaşık olarak 1800 doğala özdeş ve 400'e yakında yapay çeşitleri mevcut olmaktadır. Çoğunlukla gıdalarda sıklıkla aroma desteği kullanılmaktadır. Genel olarak kimyacılar aromaların bileşenlerini izole edilmiş ya da aroma molekülü şeklinde adlandırmaktadır. Aromalar özellikle ilaç ve gıda sektöründe en son ürünlerdeki istenilmeyen kokuları ve tatları maskelemek amacı ile kullanmaktadırlar.

Aromalar, genellikle pek çok çeşitli olarak kimyasal molekül grubundan meydana gelmektedir. Mesela laktonlar, terpenler, eterler ve pirazinler kısacası diğerleri gibidir. Genellikle terpenler uçucu olan yağların karekteristik kokularından mesul olmaktadırlar. Laktonlar ise şeftaliye esas kokuyu vermiş olan dekalaton gibi tıpkı meyvelerin kokusunu vermeleri ile bilinmektedirler. Pirazinler de genel olarak ısıtılmış gıdalardaki aroma bileşenleridir.

Aroma, çoğunlukla meyvelerin üretimleri ve hasat zamanları birbirinden oldukça farklı zamanlarda yapılmaktadır. Bunun için her mevsim meyve suyunun yapılması için meyveler hazır halde bulunmamaktadır. Meyve sularında genellikle çeşitli minerallerden oluşan \"meyve özler\" ve aromalar kullanılmaktadır. Özellikle meyve suyundaki oranlar %5 ile %90 seviyelerinde olmaktadır. Bunun için bu su meyve suları konsantre olarak saklanmaktadır. Bu saklanan konsantre daha sonra meyve suyunun üretiminde kullanılmaktadır. Doğala özdeş aromalar örneğin çilek aroması kesinlikle çilekten yapılmamaktadır. Doğala özdeş aromalar sadece yoğurt üretiminde değil balıktan salama kadar aroma kullanılmaktadır. Aklınıza gelebilecek her türlü yiyecek ve içeceklerde doğala özdeş aroma mutlaka kullanılmaktadır.
" } ] }