{ "title": "Ayçiçek Aroması", "image": "https://www.aroma.gen.tr/images/aycicek-aromasi.jpg", "date": "21.01.2024 15:46:43", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Ayçiçek Aroması; Ayçiçeği Türkiye'de önemli yağ bitkilerindendir. Genellikle yağ için yetiştirilir. Yoğun olarak Marmara bölgesinde tarımı yapılır. Ayçiçeğinin üzerinde bulunan çekirdekler fabrikalarda işlem görerek satılır.

İlkbaharda ekilir. Soğuğa dayanıklı bir yapısı vardır ve kuraklıktan da etkilenen bir bitki değildir. Ayçiçeğinin yağının üretimi oldukça fazladır. Bunun yanında faydaları da olan bir bitkidir. İçerisinde E vitamini bulundurur. Güneşi fazlaca aldığı için D vitamini oldukça fazladır. Ayçiçeği birçok vitamin yönünden önceliklidir. Özellikle B vitaminleri ve K vitamini vardır. Ayçiçeğinde en dikkat çeken şey ise üstün protein deposu olmasıdır. Vücudun ihtiyacı olan önemli aminoasitleri barındırır. Sıklıkla yenmesi tavsiye edilir. Posalı bir besin olması sebebi ile kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Bağışıklığı güçlendirerek, bedensel ve zihinsel enerjiyi de arttırır. Ayçiçeğini çerez olarak tüketmek istemeyenler çöreklere, ekmeklere, kurabiyelere katarak bu besleyici üründen faydalanmış olur. Sapları yakacak olarak kullanılmakta olan ayçiçeği, hayvan yemi sektöründe de oldukça kullanılmaktadır. Tabla kısmı kâğıt yapımında kullanılabilmektedir. Ayçiçeği bitkisinin bölümlerine tek tek bakıldığında ayrı ayrı faydaları vardır. Mesela yaprağının ateş düşürücü etkisi vardır.

Ayçiçeği aroması, ayçiçeğinin fabrikada rafine edilme işlemlerinden sonra sıvı olarak elde edilir. Ayçiçeği tadının ve kokusunun istenildiği alanlarda kullanılabilir. Tercih edilen bir aromadır. Kullanıldığı birçok alam sayısı vardır. Her gün tüketilmesi tavsiye edilir. Kolaylıkla bulabileceğiniz ayçiçeği ve aroması sizi daha sağlıklı ve zinde yapacaktır.
" } ] }