{ "title": "Dereotu Aroması", "image": "https://www.aroma.gen.tr/images/dereotu-aromasi.jpg", "date": "21.01.2024 01:36:40", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Dereotu aroması, içinde dereotu lezzeti istenen ürünlerde kullanılan bir aromadır. Aromalar genellikle lezzet arttırma, kıvam verme amacıyla kullanım kolaylığı sunarlar. Besinlere katkı maddesi olarak ilave edilirler. Dereotu güçlü aromasıyla rezene tadını andıran bir baharat türüdür. Genellikle diğer baharatların tadını bastıran bir özelliği vardır. Normalde tazesinde bile küçük bir ısırıkla tadını hemen yansıtır. Sıvı ya da toz halinde hazırlanan dereotu aroması ise 1 kg üründe sadece 1 gram kullanılmak suretiyle yeterli gelir.

Dereotu geçmişten itibaren tadı ve kokusuyla insanların ilgisini çeken bir bitkidir. Dereotunu gerek taze olarak yemeklerde gerekse yağını cilt bakımında kullanmışlardır. Özellikle deniz ürünleri ve balıklarla iyi bir uyum sağlamaktadır. Somon balığı ile sıkça kullanılır. Ayrıca patates, kabak, pilav, fasulye yumurta ve salata ile kullanımı yaygındır. Yoğurtla birlikte, ekşi krema, limon ile de iyi giden bir bitkidir. Dereotu aroması da dereotunun kullanıldığı her yerde, dereotu lezzeti alınmak istenen her yerde kullanılabilir. Fakat dereotu aroması diğer baharatlar ile uyumlu olmaz. Çoğu yemekte her zaman kendine has lezzetini ön plana çıkarır. Ancak mide sorunlarına iyi gelmesi, iştah açması, yatıştırıcı etkisi, stres giderici etkisi, uyku verici özelliği ile tercih edilen bir baharat türüdür.

Dereotu aroması katkı maddeleri satan firmalardan temin edilebilir. Kullanım kolaylığı sağladığından, çoğu gıda üretici tarafından tercih edilir. Fakat fazla miktarda kullanımdan sakınılmalıdır. Besinlerin lezzetine kadar etki edebilir, çeşitli yan etkileri olabilir.
" } ] }