{ "title": "Dut Aroması", "image": "https://www.aroma.gen.tr/images/dut-aromasi.jpg", "date": "20.01.2024 12:30:41", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Dut aroması çok güzel oluyor ve çok sağlıklı bir aromadır. Kahvaltıların vaz geçilmez tatlarındandır. Rengi ve pürüzsüz görünümü ile çok dikkat çekiyor. İnsanların iştahını açıyor. Kahvaltılarda çocuklarınızın ekmeğine sürüp yedirebilirsiniz. Küçük çocuklarınızın mamasına da katabilirsiniz. Çok sağlıklı oluyor ve enerji veriyor. Çocukların zekâ gelişimine faydalıdır. Ayrıca pastaların, keklerin üzerine de koyup servis yapabilirsiniz. Dut aroması hastalıklara da iyi geliyor. Dut aromasının içinde kalsiyum, demir, vitamin ve mineraller bulunuyor. B1, B2 ve C vitamini yönünden çok zengin olan dut aromasını bol bol kış aylarında tüketmek gerekir. Ateş düşürücü özelliği de vardır. Aç karnına yendiği zaman sindirim sistemini ve bağırsakları hızlı çalıştırıyor. Kabızlığa iyi geliyor. Ayrıca kemik erimesine de çok faydalıdır. Karbonhidrat, kalsiyum, A vitamini de içeriyor.

Dut aromasının malzemeleri
Dut aroması nasıl yapılır?

Dut aroması yapmak için önce dutları ayıklayıp temizleyelim. Sonra güzelce yıkayalım ve suyunu süzelim. Mutfak robotundan geçirelim ve püre haline getirelim. (Sonra süzgeçten de geçirelim pürüzsüz olsun diye). Sonra robottan geçirdiğimiz dut püresini bir tencereye koyalım. Üzerine toz şekeri yaydırarak ilave edelim. Sonra ocağa koyalım ve orta ateşte kaynatmaya başlayalım. Kaynayınca ocağı kısalım ve 10 dakika daha kaynatalım. Üzerine bir iki damla limon sıkalım ve birkaç dakika daha kaynatalım. Ocaktan alalım ve güneşin altına koyalım. Üzerine temiz bir bez ya da tülbent örtelim. Dut aromasının kıvamı koyulaşana kadar 5-6 gün güneşin altında bekletelim. Kavanozlara koyacağımız zaman dut aromasını bir tencereye koyup biraz kaynatalım ve kavanozlara dolduralım. Kavanozların ağzını temiz kapakla sıkıca kapatalım ve kavanozları ters çevirelim. Bu yöntemle yaptığımız dut aroması uzun süre bozulmadan bekler.

Afiyet olsun.
" } ] }