{ "title": "Ekmek Aroması", "image": "https://www.aroma.gen.tr/images/ekmek-aromasi.jpg", "date": "20.01.2024 04:54:11", "author": "Harun DEMİR", "article": [ { "article": "Ekmek aroması, ekmeğe hem iç hem de dış olarak pişmiş hissi veren bir maddedir. Ekmek aroması içerisinde, feniletanol, dekadienal, noneal gibi koku maddeleri bulunmaktadır. Bu maddeler son derece güçlü etkiye sahip olan aromalardır. Ekmek aroması, sadece ekmeğin görünüşünü değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda ekmeğin pişme süresini kısaltır ve piştikten sonra raf ömrünü de etkiler.

Ekmek Aroması Çeşitleri ve Etkileşimi

Ekmek aroması; ekmek kabuğu aroması, ekmek içi aroması ve kızarmış ekmek aroması olarak üç şekilde incelenebilir.
Ekmek aroması, katıldığı ürünün içerisinde bulunan şeker, un ve enzimlerden büyük ölçüde etkilenmektedir. Bu etkileşimde ekmek aroması, un ile karıştığında aromanın etkisi artmaktadır. Ürünün içerisindeki şeker ekmek aroması ile etkileşime girdiğinde farklı karakterde birçok karakter kazanmaktadır. Şekerin içerisindeki enzimler sayesinde ekmekler karamel aromasına kavuşmaktadır. Ekmek aroması hem ekmeğin hamurunun hazırlanmasında hem pişirilmesinde hem de sonrasında ekmeği muhafaza için önemlidir.
" } ] }