{ "title": "Et Aroması", "image": "https://www.aroma.gen.tr/images/et-aromasi.jpg", "date": "20.01.2024 17:26:55", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Et aroması, ürünlerin et aromalı olması istendiğinde kullanılabilir. Kullanım oranı %0,2 ile %0,5 arasında olmalıdır. 1 tonluk üründe 2 kg-5 kg arasında kullanılabilir. Aromanın kokusunun gücüne göre bu dozlarda farklılık olabilir. Aromalar daha çok gıda ürünlerine belli bir koku ve lezzet kazandırma amacıyla, besinlerin tadını ve kokusunu güçlendirmek amacıyla ya da bu özellikleri geliştirmek için kullanılan karışımdır. Gıda ve ilaç sanayilerinde son ürünlerde bulunan istenmeyen koku ve tadı maskelemek amacıyla da kullanılır. Genellikle aromaları son tüketiciler direkt şekilde kullanmaz. Diğer aromalar gibi et aroması da endüstriyel gıdaların üretiminde g/kg seviyesinde ürünlere ilave edilir.

Et aroması neden kullanılır?

Besinlerin doğal aromasında oluşan mevsimsel değişimlerin düzeltilmesi, besinlere yapılan uygulamalarda kaybolan aromanın geri kazandırılması, besinlere kendi aroması dışından bir aroma kazandırmak, besinlerde doğal olan ve ürünün kalitesini bozacak aromaların maskelenmesi, besinin zayıf aromasının güçlendirilmesi ya da besinlerdeki doğal aromanın lezzetini arttırmak amacıyla kullanılır.

Et aroması hangi formlarda üretilir?

Et aroması diğer aromalar gibi sıvı formda, toz formda ya da macunumsu formda üretilebilir. Fakat genellikle toz ve sıvı formda olanlar tercih edilir.

Et aromasının kullanıldığı alanlar

Et ürünlerinde, sucuk, sosis, salam gibi gıda ürünlerinde, pizzalarda, hazır kuru yemişlerde, çeşitli soslarda, et aroması olması istenen diğer ürünlerde et aroması kullanılır. Bunların dışında balık ve kuş yemlerinde et aromasını iştah açıcı olarak kullanabilirsiniz. Ancak kullanım oranı en fazla binde bir olmalıdır. Kedi ve köpeklerin mamalarında ise 1 kg ürünün için yaklaşık 3-5 gram et aroması ilave edilmelidir.
" } ] }