{ "title": "Fındık Aroması", "image": "https://www.aroma.gen.tr/images/findik-aromasi.jpg", "date": "19.01.2024 13:00:08", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Fındık aroması, fındık ülkemizde Karadeniz Bölgesinde yoğun bir şekilde yetiştirilmektedir. Huşgiller familyasına ait olan fındık, ılıman iklime sahip olan yerleri sever. Sert bir ağacın kabuklu meyvesi içerisinde sağlık için yararlı birçok yağ, nişasta, vitamin ve mineral barındırmaktadır. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin içeriğe sahiptir.

Bir avuç kadar fındık günlük protein ihtiyacının tümünü karşılamak için yeterli olur. Fındık beden ve zihin yorgunluğuna karşı iyi gelir. Vücutta oluşan yaraların hızla kapanmasını sağlar. Hastalıkların iyileşme sürecini kısaltır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı iyi gelir. İçeriğinde yer alan doymamış yağlar kalp ve damar sağlığını koruyarak kalp krizi riskini azaltır.

Erken yaşlanmayı engeller. İçeriğinde yer alan E vitamini sayesinde cilt üzerinde oluşan ince çizgileri özler. Fındık toz haline getirilip hakiki zeytinyağı ile karıştırılarak cilde sürüldüğünde mükemmel etkilerinden yararlanılabilir. Cildin yumuşamasını ve nemlenmesini sağlar. Serbest radikallere karşı cildi koruyucu etkisi bulunmaktadır.

Saç sağlığını koruyucu etkisi bulunmaktadır. Saç rengini değiştirmek için kullanılabilir. Bunun yanı sıra saçların sağlıklı bir görünüm kazanması için kullanılabilir.

Kilo vermeye yardımcı olur. Aşırı fındık tüketimi yağlı içeriğinden dolayı kilo aldırıcı özellik sağlar. Ancak yemeklerden önce birkaç tane fındık tüketerek mide doyurulabilir. Bu sayede de daha az yemek yenir. Kanseri önleyici etkisi bulunmaktadır. Özellikle başlangıç aşamasında olan mesane kanserini önleyici etkisi vardır. Haricinde vücutta gelişebilecek tüm kanser türlerine karşı faydalıdır.

Kabızlığa karşı fındık tüketilebilir. Lif bakımından iyi bir kaynak olduğu için sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini hızlandırır. Kemik sağlığını koruyucu etkisi vardır. Kalsiyum bakımından zengin içeriğe sahip olan fındık kemik gelişimi için de faydalıdır. Sinir sistemi sağlığını korur. Doğurganlık oranını arttırıcı etkisi vardır. Ayrıca adet döneminde oluşan sıkıntıları azaltmak için kullanılabilir. Gebelik döneminde anne adayı için mükemmel bir gıda takviyesidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi bulunmaktadır. Kan akışını hızlandırıcı özelliği vardır. Stres ve depresyona karşı da iyi gelir.

Fındık aroması, yağın yoğun olduğu durumlarda çözünme özelliği olan sıvı bir aroma türüdür. Fındık aromasının kullanıldığı alanlar;
" } ] }