{ "title": "Ginseng Aroması", "image": "https://www.aroma.gen.tr/images/ginseng-aromasi.jpg", "date": "19.01.2024 02:18:00", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Ginseng Aroması; Uzak doğuda yaklaşık 5000 yıllık mazisi olan bir bitkidir ve özellikle eski Hint kitabelerinde bu bitkinin kökünün insan vücuduna benzemesinden dolayı kutsal gösterilmiştir. Bazı yazıtlarda ise birçok hastalığın tedavisinde kullanılacağına dair yazılar mevcut. Ginseng'in meyvesi ve yaprakları olmasına rağmen sadece kökü kullanılabilir. Yetiştirilmesi zahmetli ve uzun zaman alan bir bitkidir. En az yedi yıl ve bitkinin kökünün çapı on santimetre kadar olduğunda toplanabilir. En yaygın olanları beyaz ve kırmızı renklerde olanlardır. Kore ginsengi türünün en etkili olanı olarak kabul edilmektedir.
Bahsettiğim gibi birçok Ginseng çeşidi mevcuttur, bu çeşitlerin oluşumunun tek sebebi coğrafi şartlardır ve yetiştirildiği yere göre kullanım alanlarında ve farklı etkileri olmaktadır. Ginseng'in içeriğinde çok farklı maddeler bulunur ve bu maddelerin her biri farklı tedavilerde kullanılır. Ginseng çeşitlerini açıklamak istersek:

Kore Ginsengi; En çok adını duyduğumuz ve duyacağımız çeşididir. Sibirya, Kore ve Çin'de yetişir adını Kore'den almasının nedeni tahmin edeceğiniz gibi en çok bu bölgede yetişmesi ve coğrafi şartların yetişmesi için en uygun bölge olmasıdır. Söylentilere göre yüz yıl kadar yaşayabilir ve toprak altında ne kadar kalırsa o kadar faydalıdır.

Amerikan Ginsengi; Ginseng ailesinin vazgeçilmez üyesidir ve Kızılderililer arasında kutsal bir değere sahipti ve tedavi için halen kullanılmaktadır.

Sibirya Ginsengi; İçeriği sayesinde kan şekerini düşürebilir. Diğer ginsenglere göre daha az iyileştirici ve enerji veren özelliğe sahiptir. Çin Ginsengi; İçerdiği düşük enerji sayesinde çocuklar ve yaşlılar için kullanımı önerilen ginseng çeşididir.

Ginseng genelde bütün ya da dilimlenerek kullanılmaktadır. Yaprakların sadece çay yapımında kullanıldığı söylenilebilir. Birçok enerji içeceğinde ve bazı kozmetik ürünlerde kullanıldığı sabittir. Tüm dünyada faydasını kanıtlamış ve giderek kullanımı yaygınlaşan bir bitkidir. Aromasını hazırlamak ise çok basittir, kökü toz haline getirilir ve daha sonra yarım tatlı kaşığı kadar aroma bir bardak su ile demlenir, eczanelerde ginseng'in kapsül haline getirilmiş şeklini de alabilirsiniz.

Bulantı, baş ağrısı, düşük tansiyon ve yüksek tansiyon, burun kanaması, ishal gibi yan etkileri olduğu bilinir bu yüzden doktor kontrolünde kullanımı önerilen bir bitkidir.
" } ] }