{ "title": "Hurma Aroması", "image": "https://www.aroma.gen.tr/images/hurma-aromasi.jpg", "date": "21.01.2024 17:00:44", "author": "gülfer demir", "article": [ { "article": "Hurma Aroması

Aroma, yiyeceklere ve içeceklere tat veya koku veren ya da yiyeceklerin ve içeceklerin tadını veya kokusunu güçlendiren bazen de istenmeyen tat ve kokuları baskılamak, yok etmek amacıyla kullanılan maddelerdir. Birçok madde kokusu veya tadı için aroma olarak kullanılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de hurmadır. Hurma sonbahar ve kış aylarında yetişen, büyük çekirdekli, yumuşak kıvamlı, güzel kokulu, turuncu renkte bir meyvedir. Olgunlaştığında güzel, hoş bir tadı olur ve çoğu insan tarafından sevilerek tüketilir. Henüz tam olarak olgunlaşmadığı yani ham olduğu durumlarda yenildiği zaman ise ağızda hoş olmayan bir tat bırakır, ağzı kamaştırır. Güzel bir kokusu ve tadı olduğu için aroma olarak birçok alanda kullanılmaktadır. Hurma aroması 1000'de 1 oranla kullanılır. Yani 1000 gram ham maddeye 1 gram aroma olacak şekilde kullanılmalıdır. Hurmanın aroma olarak kullanıldığı alanlar şunlardır: Gofret, dondurma, meybuz, çikolata, dondurma, pasta kreması, jöle, bisküvi kreması, marmelat, sakız, aromalı içecek, gazlı içecek, tatlılar, lokum, pastalar, şekerlemelerde olmak üzere gıda sanayisinde kullanılmaktadır. Vücut kremi, dudak balmı, ruj, parfüm, deodorant, vücut losyonu, el kremi, duş jeli, şampuanda olmak üzere kozmetik sanayisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda ilaç sanayisinde ilaçlara tat ve koku vermek, bazı ilaçların da kokularını, tatlarını baskılamak amacıyla kullanılmaktadır.
" } ] }