{ "title": "Istakoz Aroması", "image": "https://www.aroma.gen.tr/images/istakoz-aromasi.jpg", "date": "20.01.2024 01:32:01", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "
Istakoz Aroması; Istakoz, denizde bulunan kabuklu canlılardan bir tanesidir. Istakozun birçok türü olduğu için, türe bağlı olarak da pek çok renkte görülebilir. Yaygın olarak mavi, yeşil kahverengi tonlarında görülür. Ama pişince kırmızı renk alır. Boyu 25-35 cm arasında değişirken, kilosu en fazla 4 kilo civarındadır. Türkiye'de ise yaygın olarak, Ege bölgesi denizlerinde rastlanır.

Denizde ahtapotlarla hiç anlaşamazlar. Istakoz biraz farklı bir canlıdır. Her ne kadar tersi söylense de canlı haşlanmak gerekmektedir. Birden haşlanmazsa salgıladığı tehlikeli bir sıvı ile, insanları zehirleyecek bir duruma getirebilmektedir. Yani salgıdan sonra eti yenilemez duruma gelebilir. Istakozun fiyatı oldukça pahalıdır. Aynı zamanda 25-30 yıla kadar yaşayabildikleri gözlemlenmiştir.

Denizdeki yavru balıkları, midyeleri, salyangozları yer. Etçil bir yapısı vardır. Ön İki bacağı kıskaç olmak üzere, beş bacaklıdır. Genellikle tatlı suların diplerini tercih ederler. Türkiye'de kültür olarak tüketimi yaygın olmadığı için yakalanan ıstakozlarda ihraç edilmektedir.

Protein ve vitamin açısından çok zengindir. Seçkin sofralarda baş köşededir ve sağlığa yararı çoktur. Kalp ve beyin için oldukça faydalıdır. B vitaminleri kalsiyum ve omega-3 açısından çok zengindir.

Istakoz aroması çok sevilen bir lezzet olduğu için genellikle çorba türlerinde yoğun olarak kullanılır. Genellikle sıvıdır. Istakoz tadının gelmesinin istenildiği tüm yemeklerde kullanılabilir. Çok sağlıklı olduğu için, ıstakoz veya aromasının tercih edilmesi tavsiye edilir.
" } ] }