{ "title": "Kakao Aroması", "image": "https://www.aroma.gen.tr/images/kakao-aromas.jpg", "date": "20.01.2024 07:57:08", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Kakao Aroması: Sıcak iklimlerde yetişen bir ağaç türüne ve bu ağaçtan elde edilen un şeklinde kahverengi tonlarında değişik amaçlarla gıda sektöründe kullanılan bitkiye kakao denmektedir. Badem biçimideki tanelerinden, kahveye benzer ve içecek olarak kullanılan çikolata da yapılan bir un çıkarılmaktadır. Kakao ağacı, iki çenekliler sınıfındandır. Yaprakları, yaz ve kış hiç dökülmeden yeşil kalıp üzerinden ise çiçek hiç eksik olmamaktadır. Boyu 8-10 metre arasında değişmektedir. Yaprakları büyük, geniş, cilalı, koyu yeşil, alt kısımları ise kırmızıdır. Kakao ağacının meyveleri, ağacın gövdesinden, kalın dallarından salkımlar halinde aşağı doğru sarkmaktadır. Küçük bir salatalık boyunda olan bu meyveler önceleri yeşil, olgunlaşmaya başladığı zaman ise kırmızıya çalan sarı bir renk alır. Meyveler ağacın gövdesine, kalın dallarına kısa bir sapla bağlanmaktadır. Meyvenin, 10-15 milimetre kalınlığında sert, deri gibi bir kabuğu, pembe, yumuşak içi olan, sayıları 30 ile 50 arasında değişen, beş altı sıra halinde beyaz ya da açık mor renkli taneleri bulunmaktadır. Badem biçimindeki bu taneler kakao denilen içeceğin ve çikolatanın ham maddelerini meydana getirir. Tanelerden ayrıca çeşitli şekerlerin, ilaçların yapımında kullanılan kakao yağı çıkartılmaktadır.

Kakao Aroması: Olduğu gibi tüketilmesi amaçlanmayan, gıdalara tat veya koku vermek veya değiştirmek amacıyla eklenen aroma verici maddeler, aroma verici preparatlar, ısıl işlem görmüş aroma vericileri, tütsü aroma vericileri, ısıl işlem görmüş aroma vericileri, aroma öncülleri veya diğer aroma vericiler ya da bunların karışımlarından yapılan veya oluşan ürünlere aroma denmektedir. Aroma verme özelliği bulunan bütün kimyasal maddelerde aroma verici olarak kullanılmaktadır. Kakao aroması, su gibi sıvı ortamlarda çözünen sıvı bir aromadır.

Kakao aroması kullanım alanları: Kokusunun ve tadının istendiği birçok alanda kullanılan bu aroma türü özellikle;
Ayrıca mürekkep, matbaa, plastik, lastik gibi kötü kokuların olduğu sektörlerin ürünlerinde koku güzelleştirmek için kullanılır. Kakao aromasının kullanım oranı, ortalama 1 kg mamulün içerisine 1 Gram kadardır.
" } ] }