Kalamar aroması, tavada kızarmış çıtır kalamarların yanında harika oluyor. Kalamarın kendine özgü aroması ile birleştiğinde damaklarda eşsiz bir tat oluşturuyor. Bu aromaya tarator da deniyor. Taratora Türk mutfaklarında farklı çeşitleri bulunuyor. Rakı sofralarında genellikle oluyor. Kalamar aromasının farklı çeşitlerinde yoğurt ve mayonez de kullanılıyor. Kalamar, midye gibi tava deniz mahsullerinin yanında ya da çok güzel oluyor ve tek başına da servis edebileceğiniz tarator sos çok lezzetlidir. Çok sağlıklı bir aromadır. Vitamin, mineral ve protein içeriyor.
Kalamar aromasının (Tarator) malzemeleri
2 dilim bayat ekmek içi,
5 diş sarımsak,
Yarım çay bardağı ceviz içi,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı sirke,
Biraz tuz,
2 diş sarımsak,
Kalamar aroması nasıl yapılır?
Önce ceviz içlerini havana ekleyip iyice dövelim. Cevizlerin yağı çıkmaya başlayınca sarımsakları ve tuzu ilave edip dövmeye devam edelim. Kalamar aroması için kullanabileceğiniz uygun büyüklükte bir havanınız yok ise bu işlemi karıştırıcı yardımı ile de yapabilirsiniz. Sonra bayat ekmekleri soğuk su ile ıslatıp iyice sıkalım ve suyunu çıkaralım. Daha sonra havanın ya da blenderin içerisine ekmekleri de ilave edip dövmeye devam edelim. Son olarak da yağ ve sirkeyi ekleyelim. Tüm malzemeleri iyice karıştıralım ve aroma haline gelene kadar dövmeye devam edelim. Daha sonra servis tabağına alıp ceviz taneleri ile süsleyerek servis yapalım.