{ "title": "Karides Aroması", "image": "https://www.aroma.gen.tr/images/karides-aromasi.jpg", "date": "21.01.2024 17:03:32", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Karides aroması, karides tadı olması istenen ürünlerde kullanılan bir aromadır. Kullanılan dozaj oranı aromanın gücü nispetinde azaltılabilir ya da arttırılabilir. Tavsiye edilen doz miktarı ise 1 ton üründe 1 kg karides aroması şeklindedir. Bu aroma toz ya da sıvı formda kullanılabilir. Karides aroması deniz ürünleri sınıfından olup, sıvı aromalar suda çözünebilen su bazlı aromalardan biridir. Aromaların raf ömrü genellikle 6 ay ile 12 ay arasındadır. Bu nedenle başarılı bir sonuç alınması aromanın taze olmasıyla alakalıdır. Toz aromaların gücünü muhafaza etmesi kuru bir ortamda saklanmalarına bağlıdır. Uygun koşullarda depolanırsa, son kullanma tarihine kadar tazeliklerini muhafaza edebilirler.

Aromaların kullanım amacı bir ürüne lezzet ve koku kazandırmak, tat ve kokunun güçlendirilmesi, istenmeyen koku ve lezzetin bastırılmasıdır. Karides aroması da bu amaçla kullanılır. Sıvı formdaki aroma yağ bazlıdır.

Karides aromasının kullanım alanları

Bu aromanın kullanım alanları oldukça fazladır. Sıcak içeceklerde, dondurma üretiminde, şekerlemelerin yapımında, tatlılarda, pastacılık sektöründe kullanılır. Bunların dışında ilaç sanayi, kozmetik sanayi, nargile ve tütün ürünlerinde de karides aromasının kullanıldığını görüyoruz. Gerek ürüne tat ve koku vermek amacıyla gerekse üründeki istenmeyen tadın ve kokunun bastırılması amacıyla karides aroması kullanılabilir. Kötü kokuların bastırılması için, özellikle lastik, mürekkep ve plastik sektöründe kullanımı yaygındır. Gıda sanayinde karides aromasının kullanımı sıvı gıdalarda sıvı karides aroması, toz olanlarda toz karides aroması şeklinde olur. Bu özelliğin dışında besinlerin yağ bazlı olmasına, su bazlı olmasına, yağ ve su bazlı olmasına da bakılır. Bun göre yağda çözünen ya da suda çözünen aromalar kullanılır.
" } ] }