{ "title": "Kayısı Aroması", "image": "https://www.aroma.gen.tr/images/kayisi-aromasi.jpg", "date": "19.01.2024 14:52:47", "author": "Harun DEMİR", "article": [ { "article": "Kayısı aroması, gıda sektörünün en çok kullanılan tatlandırıcı maddelerinden birisidir. Hem doğal şekliyle hem de işlenmiş haliyle, kayısı aroması yiyecek ve içecek olarak birçok gıda ürününde kullanılmaktadır. Kayısı aroması, kayısının sağlamış olduğu faydaların birçoğunu karşılamaktadır. Kayısı aroması piyasada hem sıvı olarak hem de toz şeklinde kullanıma sunulabilmektedir. Kayısı aromasının her iki hali de son derece yoğun şekilde etkin aroma içermektedir. Bu nedenle genellikle bir kilogramlık bir madde için bir gram kadar kayısı aroması kullanımı tercih edilmektedir. Bu binde bir oranına denk gelmektedir.

Kayısı Aromasının Genel Kullanım Alanı ve Üretimi Nasıl Yapılır?

Kayısı aroması, günümüzde daha çok hazır gıda alanında ve içecek üretiminde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Kayısı aroması içeren kekler, çikolatalar, içecekler, tatlılar en çok kullanılan ürünlerdir. Bu ürünlere katılan kayısı aroması hem tat hem de koku vermek amaçlı kullanılmaktadır. Ancak kayısı aroması sadece gıda ürünlerinde değil, mürekkep, plastik, lastik, matbaa gibi alanlarda da esans olarak kullanılmaktadır. Kayısı aroması ve diğer tüm koku ve tat veren katkı maddeleri ürünlerin çekiciliğini artırmak için önemli bir maddedir. Bu maddeler, doğala özdeş karakterde ürünler oluşturmakta son derece etkilidir. Kayısı aroması içeriğindeki tatlandırıcı etkisi nedeniyle diyabet rahatsızlığı olan kişilerde farklı etkilere neden olabilmektedir. Bu nedenle kayısı aroması bulunan ürünlerin tüketimi için dikkat edilmelidir.

Kayısı aroması, doğrudan kayısıdan üretilmemektedir. Çünkü bu şekilde bir üretim yapılsaydı, ortalama bir kilogramlık bir kayısı aroması için binlerce lira harcamak gerekir. Ancak gıdalar için takviye olarak kullanılacak kayısı aroması farklı etken maddelerle fermente edilerek yoğunlaştırılır ve aromanın saf olarak değil de fermente edilen maddelerle çoğaltılması sağlanır.
" } ] }