{ "title": "Ketçap Aroması", "image": "https://www.aroma.gen.tr/images/ketcap-aroma.jpg", "date": "20.01.2024 06:36:10", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Ketçap Aroması: Ketçap, domates, şeker ve baharatlar ile yapılan bir sos olup, olgun ve kırmızı renkli domates ve domates suyu, domates püresi veya domates salçası, domates konservesi, gibi domates içeren ürünlere gerekli teknolojik işlemler uygulanıp, içerisine katkı maddeleri ile aroma veren yenilebilir doğal maddeler katılarak tekniğine uygun olarak hazırlanmış bir üründür. Kısaca, salça, şeker (Glikoz şurubu), sirke, tuz, nişasta ve koruyucuların pastörize edilmesiyle elde edilen bir gıdadır. Günümüzde ketçap tamamen domatesten yapılmış bir sos olarak tanınmakla beraber, ketçap, asırlar boyu yemeğe tat vererek iştah açan, değişik yiyeceklerden hazırlanmış bir sos olarak bilinmekte idi. İlk olarak milattan önce 300 yıllarında Romalılar tarafından hazırlanmış olan, ezme veya püre şeklinde yapılan bu sos yağ, sirke, biber ve kurutulmuş küçük balıklardan hazırlanarak, balık ve tavuk yemeklerine lezzetlerini arttırmak için konulmuştur. 1700'lerin sonunda, domates ketçabın içerisindeki yerini bir bileşen olarak girmiş ve günümüze kadar gelişinde ketçabın ana bileşeni olarak yerini korumuştur.

Ketçap Aroması: Tuzlu gurubundaki aromalar sınıfından olan ketçap aroması toz aromalardandır. Ketçap aroması; ketçap üretiminde ve catering, restoran, otel gibi yemek üreten işletmelerde kullanılmaktadır. Sos ve salatalarda ketçap, tadını ve kokusunu güçlendirmek için kullanılmaktadır. Ayrıca donmuş hazır gıda üretiminde kullanılır. Bunların yanı sıra ketçap kokusu ve tadının istendiği birçok gıda alanında da kullanımı mevcuttur. Baharat ve baharat ekstratları, toz Glikoz, nişasta, tuz, msg, gam karışımı ile elde edilmektedir.

Ketçap Aroması (Pudra) Dozaj: %1 ile başlanıp %3'e kadar kullanılabilmektedir. (İstenilen aroma oranına göre)

Kullanım Şekli: Ürünün üzerine toz veya püskürtme yöntemi ile kullanılır.

Kullanımı: Kuru yemiş sektöründe ve cips, çerez sektöründe kullanımı yaygındır.

Patates cipsi, mısır cipsi, otel ürünleri, kaplanmış ürünler, soslar, et ürünü işletmeciliği, hazır yemek (Catering) ve Ketçap aromalı ürün istenen diğer alanlarda kullanılmaktadır.
" } ] }