{ "title": "Lavanta Aroması", "image": "https://www.aroma.gen.tr/images/lavanta-aromasi.jpg", "date": "21.01.2024 08:00:31", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
Lavanta Aroması, Doğada doğal olarak bulunan her bitkinin insan hayatı ve sağlığı için önemi vardır. Özellikle bazı bitkilerin insan sağlığı için faydaları, tarih boyunca bu tür bitkileri oldukça değerli kılmıştır. İşte lavanta aromasının ve bitkisinin da çeşitli alanlarda kullanılması insan sağlığı için önem taşımaktadır. Lavanta aroması, özellikle kendine has hoş kokusuyla farklı alanlarda kullanımıyla karşımıza çıkmaktadır.

Bitkinin aromasının kullanım alanlarından önce biraz bitkinin kendisinden bahsedelim. Bu bitki, Türkiye'de bir tek Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Bitkinin yetişme alanı oldukça geniştir. Güzel kokulu bu bitkinin görünümü çalı gibidir. Lavanta bitkisinin çiçekleri kırmızı, mavi, mor renktedir ve başak görünümüne sahip çiçeklerden oluşur. Lavanta bitkisinin yetişebileceği bir yükseklik vardır ve bu yükseklik 1000-1800 metre arasındadır. Bu yükseklikte yetişen lavanta, genellikle süs bitkisi olarak kullanılmaktadır.

Karaciğer için oldukça önem taşımaktadır. Özellikle karaciğer yetmezliğinin tedavisinde bu bitkiden faydalanılmaktadır. Karaciğer yetmezliği tedavisinde uygulanan yöntem lavanta kürüdür. Lavantadan hazırlanan kür, zarar görmüş olan karaciğer hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olmaktadır. Lavanta bitkisinde afrodizyak etkisi meydana getiren etkin bir madde bulunmaktadır. Bu etki de cinsel gücü arttırıcı etkiye sahiptir. Lavantanın afrodizyak etkisinden faydalanmak için, yemeklere veya salatalara 1-2 çay kaşığı lavanta yağı damlatmak gerekir.

Lavanta bitkisinin, bir diğer özelliği ise yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisinin bulunmasıdır. Yatıştırıcı etki, kendini en iyi uykusuzluk halinde göstermektedir. Uykusuzluk sorunu yaşayanlar için de lavanta çok etkilidir. Bu bitkinin sakinleştirici etkisi, kendine has kokusundan gelmektedir. Bu bitkinin, ağrıları giderici özelliği de vardır. Lavantanın doğrudan etki ettiği ağrı, baş ağrısıdır. Bunun dışında, diğer ağrı türlerinde de lavantanın ağrıyı azaltıcı özelliği vardır. Lavanta bitkisi, sindirim sistemi için de çok büyük önem arz etmektedir. Özellikle de sindirim sisteminin en önemli parçalarından olan mide ve bağırsak hastalıklarında lavanta oldukça etkilidir. Yapılan araştırmalara göre, günümüzde çok ciddi hastalıklar arasında yer alan Hepatit-B ve Hepatit-C gibi hastalıklara da lavantanın olumlu etkilerinin olduğu saptanmıştır. Siroz hastalığının başlangıcında da lavantadan yararlanılmaktadır. Tedavi sürecinde, lavanta kürü kullanılır. Lavanta kürü ile kereviz kürünün de kullanılır. Bu yöntem siroz hastalığının başlangıcında tedavi için oldukça etkilidir. Saç dökülme sorunu yaşayanlar için de oldukça etkilidir. Saç dökülmesinde lavantanın, dökülmeyi durduğu araştırmalar ile ortaya koyulmuştur. Bunların yanı sıra sinir sistemi üzerinde de olumlu etkileri vardır. Özellikle merkezi sinir sistemi ve üst solunum sinir sistemi, üzerinde fark edilir derecede olumlu etkilerinin bulunduğu gözlemlenmiştir. Olumlu etki, sinirleri yatıştırma şeklinde sonuç verir. Bu bitki, cilt bakımı ve sağlığı alanında da etkilidir.

Güzel kokusu nedeniyle lavanta aroması, parfümeri ve kozmetik sanayinde de kullanılmaktadır. Bunların dışında, lavantanın insan sağlığına olan olumlu katkıları, bu bitkinin sağlık alanında oldukça sık kullanılmasına yol açmaktadır. Lavanta bitkisi, insan sağlığında çok büyük roller oynamaktadır. Bu bitkiyi sağlık alanında kullanmak için çeşitli yöntemler vardır. Lavanta aroması çay çeşitlerinde, kozmetik ürünlerinde, çeşitli kimyasal ilaçlarda koku olarak (Sivrisinek kovucu ilaçlar, oda parfümleri) gibi alanlarda sıkça kullanılmaktadır. Lavanta aromalı çaylar bal katılarak tüketildiğinde, çoğu kişide baş ağrılarında azalma meydana geldiği gözlemlenmiştir. Diğer bir yöntem ise aromasından ziyade direkt bitkinin, 100 gr. Çiçeği 3 litre suda kaynatılır. Daha sonra lavanta süzülür ve elde edilen su, banyo yaparken kullanılır ve böylelikle cilt sağlığına olumlu etkilerde bulunulur.
" } ] }