{ "title": "Meyan Kökü Aroması", "image": "https://www.aroma.gen.tr/images/meyan-koku(1).jpg", "date": "19.01.2024 01:59:53", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Meyan kökü aroması gerek gıda sanayinde gerekse kozmetik sanayinde kullanılan bir üründür. Meyan kökü bitkisinin kökü ya da ekstrakt ürünlere meyan kökü tadının verilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Ekstrakt kullanılarak elde edilen likör tamamen toz haline getirilerek işlenir ya da konsantre şekilde katı hale getirilir. Meyan kökü aroması gıda sanayinde genellikle tatlandırıcı olarak, içeceklerde, şekerlemelerde, sakızlarda aroma veren katkı maddesi şeklinde kullanılır. Aynı zamanda meyan kökünün tedavi edici özelliği nedeniyle geleneksel tedavide ve bitkisel ilaç içeriğinde kullanılır. Bunun dışında tütün mamullerinde üreticiler tarafından, üretim aşamalarında tütünün lezzetlendirilmesi, dumanın tatlılaştırılması amacıyla da kullanılır.

Meyan kökü içeriğinde bulunan glisirizin denilen bileşik şekerle kıyaslandığında, ortalama 50 kat daha fazla tatlıdır. Bir baklagil bitkisi olan meyan kökü daha çok Asya ve Güney Avrupa bölgelerinde yetiştirilir. Köklerinden ekstre elde edilmesi yaygındır. Yetiştirilme amacı daha çok budur. Meyan kökü aromasının kullanımı yaklaşık 5000 yıla dayanır. Gıda ve içeceklerde kullanılan meyan kökü aroması aslında düşük miktardadır. Çünkü genellikle yanında anason tohumu yağı da kullanılır. İçeriğinde bulunan glisirizin çok tatlı olduğundan, bu şekilde bir uygulama yapılır.

Meyan kökü aroması tütünün lezzetini ve dumanın daha tatlı olmasını sağlamak içinde kullanılır. Dumanın daha tatlı, olgun ve odunsu lezzette olmasını sağlar. Tütüne eklenen meyan kökü aroması tütünün %4 oranında olur. Bunun dışında çiğneme tütününde, puro tütününde tatlandırıcı olarak kullanılır. Meyan kökü aroması gıdalarda ve kozmetik ürünlerde güvenli bir madde olmasına rağmen, tütün kullanımında yandığı için pek güvenli kabul edilmez. Çünkü yandığı için, kansere neden olabilen toksik maddeler ortaya çıkar. Bu toksik maddeler arasında fenol, toluen gibi kimyasal maddeler olabilir. Ayrıca tütün dumanında bulunan nikotinin beyne daha zor ulaşmasını sağladığından, sigara içenler daha fazla sigara içmeye başlarlar. Hem dumanı daha fazla içlerine çeker hem de sigarayı daha fazla tüketirler. Meyan kökü aromasında bulunan şekerin yanması ve bunun sonucunda oluşan karamel aroması dumanın lezzetini arttırdığından, daha çekici olmasını sağlar. Her ne kadar üreticiler açısından bu cazip olsa da insanların sigaraya daha kolay alışmasını ve bağımlılığa neden olur.
" } ] }