{ "title": "Mısır Aroması", "image": "https://www.aroma.gen.tr/images/misir-aromasi.jpg", "date": "19.01.2024 15:29:37", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Mısır aroması; Mısır iklimin nemli olduğu bölgelerde yetişen, bir senelik buğdaygillerden olan bir bitkidir. Erkek ve dişi organları vardır. Meyvesi koçanıdır. Püskülleri ise dişi çiçeğidir. Bir koçanın üzerinde 150 200 arası mısır bulunabilir. Mısır Türrkiye de yetiştirilmesi açısından uygun bir besin olduğu için okdukça fazla yetiştirilmektedir. Gelişimini tamamlayan mısır koçanları toplanarak kurumaya bırakılır. Bundan mısır nişastası ve mısır yapı elde edilir. Püskülleride yaz başlarında toplanır, kurutulur. Aroması, nişastası yağı çok fazla ilgi gören ürünlerdir. Taneleri hayvan yemi olarak satılmaktadır. Yine tanelerinden yapılan un da pastacılıkta oldukça tercih edilmektedir.

Mısırın sağlık açısından da birçok faydalı özelliği vardır. İdrarı ve üreyi dışarı atar. Püsküllerinden çay yapmak zayıflatıcı etkiye sahiptir. Sakinleştirir romatizmal ağrılara iyi gelir. Anemisi olanların, göz sağlığı sorunlu olanların mısırı günlük tüketmesi çok yararlıdır. Cildinde döküntü kaşıntı olanların da mısır yağını tercih etmesi gerekir. Mısır aroması yağda çözünmesi kolay olan bir aromadır. Bütün aktarlarda mevcuttur. Mısır tadının veya kokusunun gelmesinin istendiği her alanda kullanılabilir. Mısır aromasını toz ve sıvı halde bulmak mümkündür. Genellikle cips sektöründe özellikle süt mısır aroması sıklıkla tercih edilir.

Mısır, Türkiye'de çok fazla alanda kullanılan ve gerekli olan bir besindir. Hayvan yemin, kauçuk, kahvaltılık, şurup gibi fazlalıkla tercih edilen şeylerde mısır kullanımı yaygındır. Mısır aroması da mısırın kullanıldığı her alanda kullanılmakta ve rağbet görmektedir. Sağlığa faydalı bu besini sık sık tüketmeliyiz.
" } ] }