{ "title": "Sarımsak Aroması", "image": "https://www.aroma.gen.tr/images/sarimsak-aromasi.jpg", "date": "19.01.2024 06:04:40", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Sarımsak aroması, sarımsak uzun yıllardır sağlık için şifa dağıtan, bu etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış doğal bir antibiyotiktir. Keskin bir kokuya sahip olduğu için çoğu kişinin tüketmekten çekindiği sarımsak, sağlık haricinde mutfaklarda en çok kullanılan sebzelerden biridir. İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller sağlık adına sarımsağı önemli kılmıştır.

Sarımsak taze sebze olarak kullanıldığı gibi yağ, toz ve sıvı aroma olarak da mutfaklarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Her versiyonunun sağlığa faydası vardır. Metabolizmayı birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi olan sarımsak bu etkisi ile genel vücut sağlığını korur. Başta kanser olmak üzere, kalp, tansiyon, kan, soğuk algınlığı gibi birçok hastalığa karşı alternatif reçete olarak kullanılır.

Sıvı, sarımsak aroması, kullanılan ürünlere doğal ve zengin bir lezzet katar. Kullanımı oldukça kolay ve ekonomiktir. Dozunu ayarlamak oldukça basittir. Pürüzsüz yapısı sayesinde kullanılan ürünlerin içeriğinde kolaylıkla dağılır. Suda çözünen sarımsak aroması, cips, şalgam, ketçap, soslu yemişler, sucuk ve salam gibi pek çok ürün içeriğinde kullanılmaktadır. Ayrıca sarımsağın tadının olması istenen daha birçok ürün içinde arzuya bağlı olarak kullanımı gerçekleştirilebilir. Sarımsak aroması 1 kg ürün için 1 gr kadar kullanılır. Aromanın yoğunluğuna göre kullanım oranı azaltılıp çoğaltılabilir.

Toz sarımsak aroması, taze sarımsağın kurutulması sonucu elde edilen bir üründür. Yine birçok ürün içinde lezzet katmak amacıyla kullanılır. Kurutulmuş sarımsak aromasının besin değerleri oldukça yüksektir. Taze sarımsak gerekli işlemlere tabii tutularak özel sistemler ile öğütülerek elde edilir. Hazır çorbalar, sebze aroması, et, tavuk, çiğ köfte, bisküvi, kek, hamur işi, makarna, mantı ve erişte gibi ürünlerde katkı maddesi olarak, kuş ve evcil hayvan yemi içerisinde kullanıldığı gibi daha pek çok ürün içinde kullanılmaktadır.

Lezzet adına taze sarımsak ile arasında pek bir fark yoktur. Ancak muhafaza edilme şartlarına çok dikkat edilmelidir. Taze sarımsak kokusundan dolayı tüketimden kaçınılmaktadır. Toz sarımsak taze sarımsağa nazaran daha az kokar. Fayda olarak tazesi kadar faydalıdır. Cam kavanozların içinde serin ve rutubetsiz alanlarda uzun süre saklanabilir. Toz sarımsak aroması evde de kolaylıkla yapılabilir.

Toz Sarımsak Aroması Evde Nasıl Yapılır?

Evde sarımsak tozu aroması yapımı oldukça basittir. Piyasadan temin edilebilecek sarımsak tozlarından daha sağlıklı bir şekilde kolaylıkla elde edilebilir. Sarımsak tozu ne kadar isteniyorsa o kadar hazırlanabilir. Yarım kilo kadar sarımsağın kabukları soyulur ve baş kısımları bıçak yardımı ile alınır. Temizlenen sarımsaklar halka şeklinde doğranır. Fırın tesisine pişirme kâğıdı serilir. Üzerine doğranan sarımsaklar tek tek üst üste gelmeyecek şekilde dizilir. Fırın 200 dereceye ayarlanarak hazırlanan sarımsaklar fırına verilir. Sarımsaklar fırında tamamen kuruyana kadar beklenir. Sarımsağın rengi değişmiş ve el ile dokunulduğunda sert bir kıvam almışsa kıvam olarak tamam demektir. Kuruyan sarımsaklar fırından alınır ve temiz bir bezin üzerine serilir. Sarımsaklar soğuduktan sonra sarımsaklar bezin içine sarılır. Havana alınarak un haline gelene kadar dövülür. Bu şekilde zor olursa karıştırıcı kullanılabilir. Tamamen toz haline gelen sarımsaklar oda sıcaklığında yarım saat kadar dinlendirildikten sonra karıştırılarak ağzı kapaklı cam kavanoza alınır. Kavanozun kapağı kapatılarak karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edilir. İstenilen her yemeğin içerisinde çeşni olarak kullanılabilir.
" } ] }