{ "title": "Soğan Aroması", "image": "https://www.aroma.gen.tr/images/sogan-aromasi.jpg", "date": "21.01.2024 03:17:40", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Soğan aroması, mutfaklarda neredeyse her yemeğin içine lezzet katmak amacıyla kullanılan soğan, tıpkı sarımsak gibi keskin bir kokuya sahiptir. Günümüzde kurutma sanayinde yaygın bir şekilde hazırlanarak hazır gıdalarda aroma olarak kullanılmaktadır. Sağlık adına da inanılmaz faydalı olan soğan, hayati risk taşıyan hastalıklara yakalanma olasılığını içeriğinde bulunan bileşenler sayesinde azaltır. İltihap başta olmak üzere daha pek çok hastalığa karşı yaygın bir şekilde alternatif olarak kullanılmaktadır. İçeriğinde kükürt, demir, tiamin, B ve C vitaminleri barındırmaktadır. İçeriğinde barındırdığı asitler sayesinde mide ve bağırsaklarda oluşan iltihabı önleyici etkisi bulunmaktadır. Yaz kış fark etmeksizin yılın her anında rahatlıkla bulunabilen bir sebze olduğu için devamlı tüketimi mümkündür.

Soğan aroması, toz versiyonu ile cips, salça, ketçap, kuruyemiş, et ürünleri gibi birçok ürün içinde kullanılmaktadır. Ayrıca soğan kokusunun bulunması istenilen her türlü gıda içerisinde kullanılabilecek bir aroma türüdür. Soğan aroması 1 kg ürün için 2 gr kullanılmalıdır. Ancak isteğe göre kullanım oranı arttırılabilir ya da azaltılabilir. Soğan aroması evde kolaylıkla hazırlanabilecek bir üründür.

Soğan Aroması Evde Nasıl Yapılır?

4-5 tane orta büyüklükte kuru soğanın kabukları soyulur. Soyulan soğanlar yarım halka şeklinde çok ince olmak kaydı ile doğranır. Ardında bir süzgece alınır ve üzerine ince bir tülbent örtülür. Tülbent her ıslandığında değiştirilir. Soğan yapı olarak oldukça sulu bir sebze olduğu için çok fazla su bırakır ve kuruma süresi oldukça geçtir. Soğanın eğer açık havada kurutulması mümkün değilse fırın kabına yağlı kâğıt serilir ve halka şeklinde doğranan soğanlar üst üste gelmeyecek şekilde fırın kabına dizilir. Fırın 100 derecede ısıtılarak soğanlar fırına verilir. Fırın yüksek derecede ısıtılırsa soğanlar kurumak yerine hızlı bir şekilde yanar. Fırına atılan soğanlar tamamen kuruyana kadar fırınlanır. Tam olarak kuruduktan sonra oda sıcaklığında yarım saat kadar bekletilir. Bekleme süresi tamamlanınca mutfak robotuna alınarak toz haline gelene kadar çekilir. Toz haline gelen soğanlar bir tepsiye yayılarak 1 gün boyunca dışarıda bekletilir. Ara ara karıştırılır. Ardından cam bir kavanoza koyularak, güneş almayan serin bir ortamda muhafaza edilir. İçine bir miktar deniz tuzu atılarak karıştırılabilir.

Soğan Aroması Faydaları Nelerdir?

Soğan bilindiği gibi sağlık açısından etkili olan sebzelerden biridir. Soğanın tozu da sağlık açısından oldukça faydalıdır. İçeriğinde C vitamini emilimi için yararlı olan kimyasallar barındırır. Kan şekerini düzenleyici etkisi olan krom bakımından zengin içeriğe sahiptir. Soğan aromasını düzenli olarak kullanmak iltihabı önler, enfeksiyon hastalıklarına karşı mücadele kabiliyetini arttırır. Soğanın çiğ olarak tüketmek bazı sağlık sorunlarına yol açabileceği için toz şeklinde yani aromasını kullanmak faydalı olur.

Soğan aroması, lif bakımından zengin içeriğe sahiptir. Lif sağlık için oldukça faydalı elementlerden biridir. Lif bakımından zengin gıdalar ile beslenmek bağırsakların aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Açlık hissini bastırır ve kabızlığa karşı engelleyici etki yaratır.

Soğan aroması, potasyum bakımından da iyi bir kaynaktır. Potasyum kemik sağlığı için önemli bir mineraldir. Ayrıca kalp sağlığı için de faydalıdır. Yeterli ölçülerde düzenli olarak soğan tozu tüketmek kan basıncını düzenleyici etki yaratır.

C vitamini bakımından oldukça zengin olan soğan aroması narenciyelerden sonra en fazla C vitamini içeren sebzelerdendir. Vücutta oluşan açık yaraların çabuk iyileşmesini sağlar ve kolajen üretimini arttırır.

Soğan aroması manganez bakımından da mükemmel bir kaynaktır. Manganez eksikliği şeker, osteoporoz ve artrite yol açabilir. Ayrıca metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlar, kan pıhtılaşmasını önler. İçeriğinde yer alan kalsiyum kemik sağlığını ciddi anlamda korur. Kemik hastalıklarına yakalanma olasılığını azaltır. Sinir sisteminin aktif ve fonksiyonel bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Soğan aroması, sodyum açısından oldukça düşüktür. Bu yönden de sağlığa ciddi anlamda katkı sağlar. Yemeklere tuz yerine soğan tozu eklenerek hem yemeğin lezzeti arttırılabilir hem de tuz kısıtlaması yapılabilir. Bu sayede kalp krizi ve felç gibi hastalıkların gelişme olasılığı azalır.

Kilo kontrolü yapan kişilerde kalorisi yüksek soslar yerine soğan aroması tercih edebilir. Soğan tozu kalori ve yağ bakımından oldukça düşük içeriğe sahiptir. Bu sayede diyet yapan kişiler için lezzetli bir alternatif olarak kullanılabilir.
" } ] }