{ "title": "Susam Aroması", "image": "https://www.aroma.gen.tr/images/susam-aromasi.jpg", "date": "21.01.2024 05:14:27", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "Susam aroması

Susam genellikle sıcak iklimi seven bir bitki türüdür. Asya, Afrika ve Hindistan ülkelerinde yetişen küçük bir bitkidir. Bu bitki mat ve sarımtırak bir renktedir. Susam, bitkilerin üzerinde var olan kapsül şeklinde meyvelerin içerisinde oluşmaktadır.

Susam, genellikle baharat şeklinde tüketilir. Hamur işlerinin üzerine konularak, onları daha lezzetli hale getirir. Özellikle de Türk insanının, severek yediği simitlerin olmazsa olmazıdır. Ayrıca susam bitkisinden, susam yağı elde edilir ve bu yağın, zeytin yağ gibi yumuşatma özelliği vardır. İnsan vücuduna çok faydası vardır. Örneğin; öksürüğe faydası çoktur. Saçların uzamasına neden olur. Det kanamalarının çoğaltıcı etkisi vardır. Özellikle çocuklarımız içinde faydalı bir bitkidir. Zihinsel gelişimi olumlu etkiler. Bunun yanı sıra susam yağının fazla tüketilmesi halinde, insan vücuduna zararı vardır. İnsan vücudunun hassas olması halinde, alerjik sorunlar olabiliyor. Tüketilmeden önce alerjik testi yaptırmanız da fayda vardır.

Susam, çok yağlı bir bitkidir. Fazla tüketilmesi halinde, şişmanlığa yol açar ve kuru ve serin bir yerde muhafaza edilmesi önemlidir. Aksi halde, çabuk bozulmasına neden olur. Son olarak ise susam, tahinin ana maddesidir. Susam tohumlarının kabuğunun soyulup, ezilmesiyle tahin oluşur ve tahini de birçok yerde kullanırız. İster börek, pastalar da isterse de helva ve pekmezle tüketilir. Tercih size kalmıştır. Sağlık ve afiyetle.
" } ] }