Ekmek Aroması
Ekmek aroması, ekmeğe hem iç hem de dış olarak pişmiş hissi veren bir maddedir. Ekmek aroması içerisinde, feniletanol, dekadienal, noneal gibi koku maddeleri bulunmaktadır. Bu maddeler son derece güçlü etkiye sahip olan aromalardır. Ekmek aroması, sadece ekmeğin görünüşünü değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda ekmeğin pişme süresini kısaltır ve piştikten sonra raf ömrünü de etkiler.
Ekmek Aroması Çeşitleri ve Etkileşimi
Ekmek aroması; ekmek kabuğu aroması, ekmek içi aroması ve kızarmış ekmek aroması olarak üç şekilde incelenebilir. - Ekmek Kabuğu Aroması: bu ekmek aroması, ekmek fırından çıkarıldıktan sonra kabuğunun üzerine sürülerek uygulanır. Bu aroma, ekmeğin pişmesi sonucu ortaya çıkan hoş kokunun uzun süre muhafaza edilebilmesini sağlar. Ekmek kabuğu aroması, buğday ekmeğinin patlamış mısır gibi kokmasını sağlamaktadır.
- Ekmek İçi Aroması: Ekmek içi ekmek aroması, unun içerisindeki maddelerin etkisini artırarak, ekmeğin mayasının, ekmeğin içi kısmını geliştirmesini sağlar. Bu ekmek aroması, ayrıca ekmeğin içi kokusunu da etkilemektedir. Ekmek içi aroması, fermente olduğunda temel olarak laktik asit ortaya çıkarır. Bu asitle bağlantılı olan bakteriler ortaya çıkarak faydalı yan ürünlerin ortaya çıkmasını sağlar. Bu ekmek aroması aynı zamanda ortaya çıkabilecek acımsı tatların engellenmesini sağlar.
- Kızarmış Ekmek Aroması: Ekmeğe hoş tat ve koku vermek amacıyla kullanılır.
Kızarmış ekmek aroması, kullanıldığı üründe karamel kokusu ya da tereyağı kokusu gibi aromalar vermektedir.
Ekmek aroması, katıldığı ürünün içerisinde bulunan şeker, un ve enzimlerden büyük ölçüde etkilenmektedir. Bu etkileşimde ekmek aroması, un ile karıştığında aromanın etkisi artmaktadır. Ürünün içerisindeki şeker ekmek aroması ile etkileşime girdiğinde farklı karakterde birçok karakter kazanmaktadır. Şekerin içerisindeki enzimler sayesinde ekmekler karamel aromasına kavuşmaktadır. Ekmek aroması hem ekmeğin hamurunun hazırlanmasında hem pişirilmesinde hem de sonrasında ekmeği muhafaza için önemlidir.
20.01.2024 04:54:11
Ekmek Aroması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|