Kekik Aroması

Kekik Aroması, Faydaları saymakla bitmeyen, fakat tat ve aroma keskinliğinden dolayı diğer baharat türlerine göre daha az tüketilen kekik, sağlık açısından önemli etkilere sahiptir. 4-5 cm yüksekliğinde ve birçok yararı olan kekik, geçmişten günümüze önemi korumuş ve bu günlere kadar gelmiş bir bitkidir. Çorak topraklarda yetişir ve güneşli bölgeleri sever, bitkisel tedavilerde de sık kullanılmaktadır.
Kekiğin en verimli toplandığı dönem, haziran ayından Ekim ayına kadar olan süreçtir. Güneşte kurutularak baharat olarak, aroması şekerleme çeşitlerinde, çerezlerde, baharat olarak çorbalarda ve diğer birçok yemekte kullanılmaktadır.

Kekik aromasında kimyasal olarak bazı maddeler bulunur. Bunlar; kekiğin kendine has kokusunu da veren karvakrol, thymol, linalol, simol ve borneol maddelerini içeren %1 oranında uçucu yağ; acı esanslar, tanen, tripenoit ve flavonit bulunur.

Kekik aroması üretimi konusunda, Türkiye oldukça önemli bir yere sahiptir. Dünya kekik aroması ve kekik ticaretinin yüzde 70'ini elinde tutmaktadır. Dünya ortalamalarında önde gelen ülkelerden olan ülkemiz, ihracatta %19 ile 2. Sıradadır. ABD, Fransa, İngiltere, Kanada, Almanya, Yunanistan ve İtalya başta olmak üzere yaklaşık 30 ülkeye ihracat yapılmakta ve piyasaya sürülmektedir. Kekik aroması denildiğinde, aslında kekiğin çok çeşitli türleri olduğu bilinmektedir. Origanum, Thymus, Thymbra, Satureja, Coridothymus türlerinin genel adı olarak ifade edilmektedir.
Türkiye'nin ihraç ettiği kekik ve kekik aromasının %85 – 90'ını origanum türleri olan origanum onites, origanum vulgare ve origanum syriacum'dır. Bunlardan Türkiye'den ihraç edilen kekik ve aroması türleri içerisinde en büyük paya sahip olan kekik aroması türü, Origanum Onites L'dir.

Bu aroma türü tarihte, Mısırlılarında çokça kullandığı bir aromadır. Mısır denildiği zaman ilk akla gelen şey bu aromayı mumyalama işlemlerinde kullandıklarıdır. Hippokrates sağlık alanında oldukça çeşitli konularda kekiğe ve kekiğin aromasına hayatında yer vermiştir. Örneğin astımda, nefes darlığında, zehirlenmelerde bu aromayı kullanmış, bunların yanında düşük yapan, ölü doğumlar yapan kadınlar için de tedavilerinde kullanmıştır. Boğaz ağrılarında hardal ile karıştırılarak boğazın dış tarafından sürülerek tedavi edilebileceğini, kan pıhtısını önleyici olarak bal ile karıştırılarak tüketilmesinin üzerinde durmuştur. 5000 yıl öncesinde Sümerlerde tedavi amaçlı kekik aromasını kullanmış, Hitit Uygarlığının başkenti olan Boğazköy metinlerinde bu ‘'Hasü” olarak tanımlanmıştır.

Bunca özelliği belirtilen kekik aroması, vücuda sağladığı yararlarla, kekik baharatı olarak da mutfakların vazgeçilmezi olmayı hak etmektedir. Kekiği, baharat olarak kullanmanın yanı sıra, kekik aroması çaylarda, özel üretim teknikleriyle birlikte kekik suyu olarak, içerisinde bulunan aromatik ve uçucu bileşen yağların damıtılmasıyla elde edilen kekik yağı olarak, çeşitli kullanım alanına sahiptir.

Kekik aroması;
Öksürük ve bronşit gibi hastalıklarda yaygın olarak kullanılır. Kekik aroması, kekik suyu, kekik yağı, harici olarak cilde uygulandığında mantar gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olur. Kekik aromalı su ile düzenli olarak gargara yapmak, ağızdaki bakteri sayısını azalttığı için, diş ve diş eti hastalıklarını önlemektedir. Antioksidan etkisi bulunan vitaminler açısından zengin olan kekik aroması, toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlar ve çeşitli hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır. Kekikte bulunan “Thymol” un yaşlanmaya karşı etkili olduğu bilinmektedir. Bu bileşen hücre yenilenmesine yardımcı olur, organların işlevlerini geliştirir.

Bu faydalarının arasında dikkat çeken en önemli durum ise kullanım şekli normal dozlarda olduğunda hiçbir yan etkisinin görülmemesidir. Yalnızca, fazla dozda kullanımda rahim kaslarının kasılmasını tetiklediği için ve düşük tehlikesi oluşturabileceğinden gebelerin, guatrı olanların da kekik yağının tiroit bezlerini fazlasıyla çalıştırmasından dolayı kullanmaması önerilmektedir.
20.01.2024 00:34:33
Kekik Aroması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kekik Aroması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kekik Aroması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Çilek Aroması

Çilek aroması, genellikle çilek aroması su yoğunluğunun içerisinde rahatlıkla çözünebilen sıvı aroma maddesidir. En çok sıvı çilek aroması pek çok sektörde g...
Devamını Oku

Nane Aroması

Nane aroması: Nane birçok sektörde kullanıla bilen bir bitkidir ve sağlığa oldukça faydası bulunmaktadır. Günlük hayatta tükettiğimiz çoğu şeyin içerisinde n...
Devamını Oku

Anason Aroması

Anason Aroması, özellikleri, anason aroması kullanılan gıdalara zengin ve doğal olan bir tat verir. Suyun yoğun bulunduğu yerlerde çözünen sıvı doğal ol...
Devamını Oku

Kahve Aroması

Kahve Aroması; Kahve, kökboyasıgiller familyasından Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyvesinin çekirdeğinin kavrularak öğütüldükten sonra su v...
Devamını Oku

Aroma

Aroma, genellikle aromalar tat vermek veya koku ya da birçok besin gıdasına hem tat hem de kokularını kuvvetlendirmek veya değiştirmek için gıdalara eklenen ...
Devamını Oku

Meyan Kökü Aroması

Meyan kökü aroması gerek gıda sanayinde gerekse kozmetik sanayinde kullanılan bir üründür. Meyan kökü bitkisinin kökü ya da ekstrakt ürünlere meyan kökü tadı...
Devamını Oku

Üzüm Aroması

Üzüm AromasıÜzüm, bilinen en eski meyvelerden biridir. Yaklaşık on beş bin kadar çeşidi bulunmaktadır. Çok sık olarak kültür...
Devamını Oku

Limon Aroması

Limon aroması, genelde pasta, kek ve sütlü tatlılarda kullanırız. Evimizde kek, pasta türü hiç eksik olmaz diyorsanız. Mutlaka hazırda limon sosu bulundurmal...
Devamını Oku

Muz Aroması

Muz aroması, gıda sektöründe oldukça fazla kullanılmaktadır çocukların ve yetişkinlerin severek tükettiği bir besin olan muz hem tadı hem de kokusu ile insan...
Devamını Oku

Portakal Aroması

Portakal Aroması, Portakal, ülkemizin güney kesimlerinde yetişmekte olan turunçgil ailesinden bir meyve çeşididir. Daha çok sıcak havalardan hoşlanır. Yetişm...
Devamını Oku

Bal Aroması

Bal aroması, yasal izinler çerçevesinde kullanımına izin verilen ve gıdaları tatlandırmak için kullanılan bir tür katkı maddesidir. Bal aroması, hazır...
Devamını Oku

Et Aroması

Et aroması, ürünlerin et aromalı olması istendiğinde kullanılabilir. Kullanım oranı %0,2 ile %0,5 arasında olmalıdır. 1 tonluk üründe 2 kg-5 kg arasında kull...
Devamını Oku

Bergamot Aroması

Bergamot aromasıBergamot otu, sedefotugiller ailesinin bir türüdür. Bergamot bitkisinden çıkarılan esans, yeşil ve sarı tonlar...
Devamını Oku

Tarçın Aroması

Tarçın aroması, tarçın mutfaklarda baharat ve farklı hastalıkların tedavisi için yüzyıllardır doğal olarak kullanılan doğal bir ilaçtır. Kan şekerini dü...
Devamını Oku

Gül Aroması

Gül aromasıÖncelikle size gülün geçmişi hakkında bilgi vermek istiyorum: 40 milyon yıl öncesine işaret edilir. Yunan mitolojis...
Devamını Oku

Elma Aroması

Elma aroması yapmak için evinizde kalan yumuşamış ya da büzüşmeye başlamış elmaları kullanabilirsiniz. Bu şekilde elmalar da değerlenmiş oluyor. Elma...
Devamını Oku

Çikolata Aroması

Çikolata aroması, Çikolata bizim için, küçük yaşlarımızdan beri hayır diyemeyeceğimiz bir yiyecektir. Ama maalesef fazla tüketimde, insan vücuduna zararları ...
Devamını Oku

Mentol Aroması

Mentol aroması, Mentol, nane tozu, nane şekeri ve diğer naneli ürünlerin yağlarında vardır. Kimyasal adı 'menthol', ticari adı ise 'mentol' dür. Ferahlı...
Devamını Oku

Çam Sakızı Aroması

Çam sakızı aroması, Çam sakızı yani reçine çok şifalı bir bitki olup bazı gıda ürünleri ve ilaç firmalarında kullanılmaktadır. Değişik çam ağıcı türlerinin g...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Aroması

Antep Fıstığı Aroması; Dünya Antep fıstığı üretiminde ilk 3 sırayı sırasıyla İran, ABD ve Türkiye almaktadır. Türkiye 2006 yılında üretimde dünya ikincisi ik...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Çilek Aroması
Nane Aroması
Anason Aroması
Kahve Aroması
Aroma
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024