Kekik Aroması
Kekik Aroması, Faydaları saymakla bitmeyen, fakat tat ve aroma keskinliğinden dolayı diğer baharat türlerine göre daha az tüketilen kekik, sağlık açısından önemli etkilere sahiptir. 4-5 cm yüksekliğinde ve birçok yararı olan kekik, geçmişten günümüze önemi korumuş ve bu günlere kadar gelmiş bir bitkidir. Çorak topraklarda yetişir ve güneşli bölgeleri sever, bitkisel tedavilerde de sık kullanılmaktadır.
Kekiğin en verimli toplandığı dönem, haziran ayından Ekim ayına kadar olan süreçtir. Güneşte kurutularak baharat olarak, aroması şekerleme çeşitlerinde, çerezlerde, baharat olarak çorbalarda ve diğer birçok yemekte kullanılmaktadır.
Kekik aromasında kimyasal olarak bazı maddeler bulunur. Bunlar; kekiğin kendine has kokusunu da veren karvakrol, thymol, linalol, simol ve borneol maddelerini içeren %1 oranında uçucu yağ; acı esanslar, tanen, tripenoit ve flavonit bulunur.
Kekik aroması üretimi konusunda, Türkiye oldukça önemli bir yere sahiptir. Dünya kekik aroması ve kekik ticaretinin yüzde 70'ini elinde tutmaktadır. Dünya ortalamalarında önde gelen ülkelerden olan ülkemiz, ihracatta %19 ile 2. Sıradadır. ABD, Fransa, İngiltere, Kanada, Almanya, Yunanistan ve İtalya başta olmak üzere yaklaşık 30 ülkeye ihracat yapılmakta ve piyasaya sürülmektedir. Kekik aroması denildiğinde, aslında kekiğin çok çeşitli türleri olduğu bilinmektedir. Origanum, Thymus, Thymbra, Satureja, Coridothymus türlerinin genel adı olarak ifade edilmektedir.
Türkiye'nin ihraç ettiği kekik ve kekik aromasının %85 – 90'ını origanum türleri olan origanum onites, origanum vulgare ve origanum syriacum'dır. Bunlardan Türkiye'den ihraç edilen kekik ve aroması türleri içerisinde en büyük paya sahip olan kekik aroması türü, Origanum Onites L'dir.
Bu aroma türü tarihte, Mısırlılarında çokça kullandığı bir aromadır. Mısır denildiği zaman ilk akla gelen şey bu aromayı mumyalama işlemlerinde kullandıklarıdır. Hippokrates sağlık alanında oldukça çeşitli konularda kekiğe ve kekiğin aromasına hayatında yer vermiştir. Örneğin astımda, nefes darlığında, zehirlenmelerde bu aromayı kullanmış, bunların yanında düşük yapan, ölü doğumlar yapan kadınlar için de tedavilerinde kullanmıştır. Boğaz ağrılarında hardal ile karıştırılarak boğazın dış tarafından sürülerek tedavi edilebileceğini, kan pıhtısını önleyici olarak bal ile karıştırılarak tüketilmesinin üzerinde durmuştur. 5000 yıl öncesinde Sümerlerde tedavi amaçlı kekik aromasını kullanmış, Hitit Uygarlığının başkenti olan Boğazköy metinlerinde bu ‘'Hasü” olarak tanımlanmıştır.
Bunca özelliği belirtilen kekik aroması, vücuda sağladığı yararlarla, kekik baharatı olarak da mutfakların vazgeçilmezi olmayı hak etmektedir. Kekiği, baharat olarak kullanmanın yanı sıra, kekik aroması çaylarda, özel üretim teknikleriyle birlikte kekik suyu olarak, içerisinde bulunan aromatik ve uçucu bileşen yağların damıtılmasıyla elde edilen kekik yağı olarak, çeşitli kullanım alanına sahiptir.
Kekik aroması; Öksürük ve bronşit gibi hastalıklarda yaygın olarak kullanılır. Kekik aroması, kekik suyu, kekik yağı, harici olarak cilde uygulandığında mantar gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olur. Kekik aromalı su ile düzenli olarak gargara yapmak, ağızdaki bakteri sayısını azalttığı için, diş ve diş eti hastalıklarını önlemektedir. Antioksidan etkisi bulunan vitaminler açısından zengin olan kekik aroması, toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlar ve çeşitli hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır. Kekikte bulunan “Thymol” un yaşlanmaya karşı etkili olduğu bilinmektedir. Bu bileşen hücre yenilenmesine yardımcı olur, organların işlevlerini geliştirir.
Bu faydalarının arasında dikkat çeken en önemli durum ise kullanım şekli normal dozlarda olduğunda hiçbir yan etkisinin görülmemesidir. Yalnızca, fazla dozda kullanımda rahim kaslarının kasılmasını tetiklediği için ve düşük tehlikesi oluşturabileceğinden gebelerin, guatrı olanların da kekik yağının tiroit bezlerini fazlasıyla çalıştırmasından dolayı kullanmaması önerilmektedir.
20.01.2024 00:34:33
Kekik Aroması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|