Lavanta Aroması

Lavanta Aroması, Doğada doğal olarak bulunan her bitkinin insan hayatı ve sağlığı için önemi vardır. Özellikle bazı bitkilerin insan sağlığı için faydaları, tarih boyunca bu tür bitkileri oldukça değerli kılmıştır. İşte lavanta aromasının ve bitkisinin da çeşitli alanlarda kullanılması insan sağlığı için önem taşımaktadır. Lavanta aroması, özellikle kendine has hoş kokusuyla farklı alanlarda kullanımıyla karşımıza çıkmaktadır.

Bitkinin aromasının kullanım alanlarından önce biraz bitkinin kendisinden bahsedelim. Bu bitki, Türkiye'de bir tek Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Bitkinin yetişme alanı oldukça geniştir. Güzel kokulu bu bitkinin görünümü çalı gibidir. Lavanta bitkisinin çiçekleri kırmızı, mavi, mor renktedir ve başak görünümüne sahip çiçeklerden oluşur. Lavanta bitkisinin yetişebileceği bir yükseklik vardır ve bu yükseklik 1000-1800 metre arasındadır. Bu yükseklikte yetişen lavanta, genellikle süs bitkisi olarak kullanılmaktadır.

Karaciğer için oldukça önem taşımaktadır. Özellikle karaciğer yetmezliğinin tedavisinde bu bitkiden faydalanılmaktadır. Karaciğer yetmezliği tedavisinde uygulanan yöntem lavanta kürüdür. Lavantadan hazırlanan kür, zarar görmüş olan karaciğer hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olmaktadır. Lavanta bitkisinde afrodizyak etkisi meydana getiren etkin bir madde bulunmaktadır. Bu etki de cinsel gücü arttırıcı etkiye sahiptir. Lavantanın afrodizyak etkisinden faydalanmak için, yemeklere veya salatalara 1-2 çay kaşığı lavanta yağı damlatmak gerekir.

Lavanta bitkisinin, bir diğer özelliği ise yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisinin bulunmasıdır. Yatıştırıcı etki, kendini en iyi uykusuzluk halinde göstermektedir. Uykusuzluk sorunu yaşayanlar için de lavanta çok etkilidir. Bu bitkinin sakinleştirici etkisi, kendine has kokusundan gelmektedir. Bu bitkinin, ağrıları giderici özelliği de vardır. Lavantanın doğrudan etki ettiği ağrı, baş ağrısıdır. Bunun dışında, diğer ağrı türlerinde de lavantanın ağrıyı azaltıcı özelliği vardır. Lavanta bitkisi, sindirim sistemi için de çok büyük önem arz etmektedir. Özellikle de sindirim sisteminin en önemli parçalarından olan mide ve bağırsak hastalıklarında lavanta oldukça etkilidir. Yapılan araştırmalara göre, günümüzde çok ciddi hastalıklar arasında yer alan Hepatit-B ve Hepatit-C gibi hastalıklara da lavantanın olumlu etkilerinin olduğu saptanmıştır. Siroz hastalığının başlangıcında da lavantadan yararlanılmaktadır. Tedavi sürecinde, lavanta kürü kullanılır. Lavanta kürü ile kereviz kürünün de kullanılır. Bu yöntem siroz hastalığının başlangıcında tedavi için oldukça etkilidir. Saç dökülme sorunu yaşayanlar için de oldukça etkilidir. Saç dökülmesinde lavantanın, dökülmeyi durduğu araştırmalar ile ortaya koyulmuştur. Bunların yanı sıra sinir sistemi üzerinde de olumlu etkileri vardır. Özellikle merkezi sinir sistemi ve üst solunum sinir sistemi, üzerinde fark edilir derecede olumlu etkilerinin bulunduğu gözlemlenmiştir. Olumlu etki, sinirleri yatıştırma şeklinde sonuç verir. Bu bitki, cilt bakımı ve sağlığı alanında da etkilidir.

Güzel kokusu nedeniyle lavanta aroması, parfümeri ve kozmetik sanayinde de kullanılmaktadır. Bunların dışında, lavantanın insan sağlığına olan olumlu katkıları, bu bitkinin sağlık alanında oldukça sık kullanılmasına yol açmaktadır. Lavanta bitkisi, insan sağlığında çok büyük roller oynamaktadır. Bu bitkiyi sağlık alanında kullanmak için çeşitli yöntemler vardır. Lavanta aroması çay çeşitlerinde, kozmetik ürünlerinde, çeşitli kimyasal ilaçlarda koku olarak (Sivrisinek kovucu ilaçlar, oda parfümleri) gibi alanlarda sıkça kullanılmaktadır. Lavanta aromalı çaylar bal katılarak tüketildiğinde, çoğu kişide baş ağrılarında azalma meydana geldiği gözlemlenmiştir. Diğer bir yöntem ise aromasından ziyade direkt bitkinin, 100 gr. Çiçeği 3 litre suda kaynatılır. Daha sonra lavanta süzülür ve elde edilen su, banyo yaparken kullanılır ve böylelikle cilt sağlığına olumlu etkilerde bulunulur.
21.01.2024 08:00:31
Lavanta Aroması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Lavanta Aroması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Lavanta Aroması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Çilek Aroması

Çilek aroması, genellikle çilek aroması su yoğunluğunun içerisinde rahatlıkla çözünebilen sıvı aroma maddesidir. En çok sıvı çilek aroması pek çok sektörde g...
Devamını Oku

Nane Aroması

Nane aroması: Nane birçok sektörde kullanıla bilen bir bitkidir ve sağlığa oldukça faydası bulunmaktadır. Günlük hayatta tükettiğimiz çoğu şeyin içerisinde n...
Devamını Oku

Anason Aroması

Anason Aroması, özellikleri, anason aroması kullanılan gıdalara zengin ve doğal olan bir tat verir. Suyun yoğun bulunduğu yerlerde çözünen sıvı doğal ol...
Devamını Oku

Kahve Aroması

Kahve Aroması; Kahve, kökboyasıgiller familyasından Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyvesinin çekirdeğinin kavrularak öğütüldükten sonra su v...
Devamını Oku

Aroma

Aroma, genellikle aromalar tat vermek veya koku ya da birçok besin gıdasına hem tat hem de kokularını kuvvetlendirmek veya değiştirmek için gıdalara eklenen ...
Devamını Oku

Meyan Kökü Aroması

Meyan kökü aroması gerek gıda sanayinde gerekse kozmetik sanayinde kullanılan bir üründür. Meyan kökü bitkisinin kökü ya da ekstrakt ürünlere meyan kökü tadı...
Devamını Oku

Üzüm Aroması

Üzüm AromasıÜzüm, bilinen en eski meyvelerden biridir. Yaklaşık on beş bin kadar çeşidi bulunmaktadır. Çok sık olarak kültür...
Devamını Oku

Limon Aroması

Limon aroması, genelde pasta, kek ve sütlü tatlılarda kullanırız. Evimizde kek, pasta türü hiç eksik olmaz diyorsanız. Mutlaka hazırda limon sosu bulundurmal...
Devamını Oku

Muz Aroması

Muz aroması, gıda sektöründe oldukça fazla kullanılmaktadır çocukların ve yetişkinlerin severek tükettiği bir besin olan muz hem tadı hem de kokusu ile insan...
Devamını Oku

Portakal Aroması

Portakal Aroması, Portakal, ülkemizin güney kesimlerinde yetişmekte olan turunçgil ailesinden bir meyve çeşididir. Daha çok sıcak havalardan hoşlanır. Yetişm...
Devamını Oku

Bal Aroması

Bal aroması, yasal izinler çerçevesinde kullanımına izin verilen ve gıdaları tatlandırmak için kullanılan bir tür katkı maddesidir. Bal aroması, hazır...
Devamını Oku

Et Aroması

Et aroması, ürünlerin et aromalı olması istendiğinde kullanılabilir. Kullanım oranı %0,2 ile %0,5 arasında olmalıdır. 1 tonluk üründe 2 kg-5 kg arasında kull...
Devamını Oku

Bergamot Aroması

Bergamot aromasıBergamot otu, sedefotugiller ailesinin bir türüdür. Bergamot bitkisinden çıkarılan esans, yeşil ve sarı tonlar...
Devamını Oku

Tarçın Aroması

Tarçın aroması, tarçın mutfaklarda baharat ve farklı hastalıkların tedavisi için yüzyıllardır doğal olarak kullanılan doğal bir ilaçtır. Kan şekerini dü...
Devamını Oku

Gül Aroması

Gül aromasıÖncelikle size gülün geçmişi hakkında bilgi vermek istiyorum: 40 milyon yıl öncesine işaret edilir. Yunan mitolojis...
Devamını Oku

Elma Aroması

Elma aroması yapmak için evinizde kalan yumuşamış ya da büzüşmeye başlamış elmaları kullanabilirsiniz. Bu şekilde elmalar da değerlenmiş oluyor. Elma...
Devamını Oku

Çikolata Aroması

Çikolata aroması, Çikolata bizim için, küçük yaşlarımızdan beri hayır diyemeyeceğimiz bir yiyecektir. Ama maalesef fazla tüketimde, insan vücuduna zararları ...
Devamını Oku

Mentol Aroması

Mentol aroması, Mentol, nane tozu, nane şekeri ve diğer naneli ürünlerin yağlarında vardır. Kimyasal adı 'menthol', ticari adı ise 'mentol' dür. Ferahlı...
Devamını Oku

Çam Sakızı Aroması

Çam sakızı aroması, Çam sakızı yani reçine çok şifalı bir bitki olup bazı gıda ürünleri ve ilaç firmalarında kullanılmaktadır. Değişik çam ağıcı türlerinin g...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Aroması

Antep Fıstığı Aroması; Dünya Antep fıstığı üretiminde ilk 3 sırayı sırasıyla İran, ABD ve Türkiye almaktadır. Türkiye 2006 yılında üretimde dünya ikincisi ik...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Çilek Aroması
Nane Aroması
Anason Aroması
Kahve Aroması
Aroma
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024