Soğan Aroması

Soğan aroması, mutfaklarda neredeyse her yemeğin içine lezzet katmak amacıyla kullanılan soğan, tıpkı sarımsak gibi keskin bir kokuya sahiptir. Günümüzde kurutma sanayinde yaygın bir şekilde hazırlanarak hazır gıdalarda aroma olarak kullanılmaktadır. Sağlık adına da inanılmaz faydalı olan soğan, hayati risk taşıyan hastalıklara yakalanma olasılığını içeriğinde bulunan bileşenler sayesinde azaltır.
İltihap başta olmak üzere daha pek çok hastalığa karşı yaygın bir şekilde alternatif olarak kullanılmaktadır. İçeriğinde kükürt, demir, tiamin, B ve C vitaminleri barındırmaktadır. İçeriğinde barındırdığı asitler sayesinde mide ve bağırsaklarda oluşan iltihabı önleyici etkisi bulunmaktadır. Yaz kış fark etmeksizin yılın her anında rahatlıkla bulunabilen bir sebze olduğu için devamlı tüketimi mümkündür.

Soğan aroması, toz versiyonu ile cips, salça, ketçap, kuruyemiş, et ürünleri gibi birçok ürün içinde kullanılmaktadır. Ayrıca soğan kokusunun bulunması istenilen her türlü gıda içerisinde kullanılabilecek bir aroma türüdür. Soğan aroması 1 kg ürün için 2 gr kullanılmalıdır. Ancak isteğe göre kullanım oranı arttırılabilir ya da azaltılabilir. Soğan aroması evde kolaylıkla hazırlanabilecek bir üründür.

Soğan Aroması Evde Nasıl Yapılır?


4-5 tane orta büyüklükte kuru soğanın kabukları soyulur. Soyulan soğanlar yarım halka şeklinde çok ince olmak kaydı ile doğranır. Ardında bir süzgece alınır ve üzerine ince bir tülbent örtülür.
Tülbent her ıslandığında değiştirilir. Soğan yapı olarak oldukça sulu bir sebze olduğu için çok fazla su bırakır ve kuruma süresi oldukça geçtir. Soğanın eğer açık havada kurutulması mümkün değilse fırın kabına yağlı kâğıt serilir ve halka şeklinde doğranan soğanlar üst üste gelmeyecek şekilde fırın kabına dizilir. Fırın 100 derecede ısıtılarak soğanlar fırına verilir. Fırın yüksek derecede ısıtılırsa soğanlar kurumak yerine hızlı bir şekilde yanar. Fırına atılan soğanlar tamamen kuruyana kadar fırınlanır. Tam olarak kuruduktan sonra oda sıcaklığında yarım saat kadar bekletilir. Bekleme süresi tamamlanınca mutfak robotuna alınarak toz haline gelene kadar çekilir. Toz haline gelen soğanlar bir tepsiye yayılarak 1 gün boyunca dışarıda bekletilir. Ara ara karıştırılır. Ardından cam bir kavanoza koyularak, güneş almayan serin bir ortamda muhafaza edilir. İçine bir miktar deniz tuzu atılarak karıştırılabilir.

Soğan Aroması Faydaları Nelerdir?


Soğan bilindiği gibi sağlık açısından etkili olan sebzelerden biridir. Soğanın tozu da sağlık açısından oldukça faydalıdır. İçeriğinde C vitamini emilimi için yararlı olan kimyasallar barındırır. Kan şekerini düzenleyici etkisi olan krom bakımından zengin içeriğe sahiptir. Soğan aromasını düzenli olarak kullanmak iltihabı önler, enfeksiyon hastalıklarına karşı mücadele kabiliyetini arttırır. Soğanın çiğ olarak tüketmek bazı sağlık sorunlarına yol açabileceği için toz şeklinde yani aromasını kullanmak faydalı olur.

Soğan aroması, lif bakımından zengin içeriğe sahiptir. Lif sağlık için oldukça faydalı elementlerden biridir. Lif bakımından zengin gıdalar ile beslenmek bağırsakların aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Açlık hissini bastırır ve kabızlığa karşı engelleyici etki yaratır.

Soğan aroması, potasyum bakımından da iyi bir kaynaktır. Potasyum kemik sağlığı için önemli bir mineraldir. Ayrıca kalp sağlığı için de faydalıdır. Yeterli ölçülerde düzenli olarak soğan tozu tüketmek kan basıncını düzenleyici etki yaratır.

C vitamini bakımından oldukça zengin olan soğan aroması narenciyelerden sonra en fazla C vitamini içeren sebzelerdendir. Vücutta oluşan açık yaraların çabuk iyileşmesini sağlar ve kolajen üretimini arttırır.

Soğan aroması manganez bakımından da mükemmel bir kaynaktır. Manganez eksikliği şeker, osteoporoz ve artrite yol açabilir. Ayrıca metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlar, kan pıhtılaşmasını önler. İçeriğinde yer alan kalsiyum kemik sağlığını ciddi anlamda korur. Kemik hastalıklarına yakalanma olasılığını azaltır. Sinir sisteminin aktif ve fonksiyonel bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Soğan aroması, sodyum açısından oldukça düşüktür. Bu yönden de sağlığa ciddi anlamda katkı sağlar. Yemeklere tuz yerine soğan tozu eklenerek hem yemeğin lezzeti arttırılabilir hem de tuz kısıtlaması yapılabilir. Bu sayede kalp krizi ve felç gibi hastalıkların gelişme olasılığı azalır.

Kilo kontrolü yapan kişilerde kalorisi yüksek soslar yerine soğan aroması tercih edebilir. Soğan tozu kalori ve yağ bakımından oldukça düşük içeriğe sahiptir. Bu sayede diyet yapan kişiler için lezzetli bir alternatif olarak kullanılabilir.
21.01.2024 03:17:40
Soğan Aroması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Soğan Aroması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Soğan Aroması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Çilek Aroması

Çilek aroması, genellikle çilek aroması su yoğunluğunun içerisinde rahatlıkla çözünebilen sıvı aroma maddesidir. En çok sıvı çilek aroması pek çok sektörde g...
Devamını Oku

Nane Aroması

Nane aroması: Nane birçok sektörde kullanıla bilen bir bitkidir ve sağlığa oldukça faydası bulunmaktadır. Günlük hayatta tükettiğimiz çoğu şeyin içerisinde n...
Devamını Oku

Anason Aroması

Anason Aroması, özellikleri, anason aroması kullanılan gıdalara zengin ve doğal olan bir tat verir. Suyun yoğun bulunduğu yerlerde çözünen sıvı doğal ol...
Devamını Oku

Kahve Aroması

Kahve Aroması; Kahve, kökboyasıgiller familyasından Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyvesinin çekirdeğinin kavrularak öğütüldükten sonra su v...
Devamını Oku

Aroma

Aroma, genellikle aromalar tat vermek veya koku ya da birçok besin gıdasına hem tat hem de kokularını kuvvetlendirmek veya değiştirmek için gıdalara eklenen ...
Devamını Oku

Meyan Kökü Aroması

Meyan kökü aroması gerek gıda sanayinde gerekse kozmetik sanayinde kullanılan bir üründür. Meyan kökü bitkisinin kökü ya da ekstrakt ürünlere meyan kökü tadı...
Devamını Oku

Üzüm Aroması

Üzüm AromasıÜzüm, bilinen en eski meyvelerden biridir. Yaklaşık on beş bin kadar çeşidi bulunmaktadır. Çok sık olarak kültür...
Devamını Oku

Limon Aroması

Limon aroması, genelde pasta, kek ve sütlü tatlılarda kullanırız. Evimizde kek, pasta türü hiç eksik olmaz diyorsanız. Mutlaka hazırda limon sosu bulundurmal...
Devamını Oku

Muz Aroması

Muz aroması, gıda sektöründe oldukça fazla kullanılmaktadır çocukların ve yetişkinlerin severek tükettiği bir besin olan muz hem tadı hem de kokusu ile insan...
Devamını Oku

Portakal Aroması

Portakal Aroması, Portakal, ülkemizin güney kesimlerinde yetişmekte olan turunçgil ailesinden bir meyve çeşididir. Daha çok sıcak havalardan hoşlanır. Yetişm...
Devamını Oku

Bal Aroması

Bal aroması, yasal izinler çerçevesinde kullanımına izin verilen ve gıdaları tatlandırmak için kullanılan bir tür katkı maddesidir. Bal aroması, hazır...
Devamını Oku

Et Aroması

Et aroması, ürünlerin et aromalı olması istendiğinde kullanılabilir. Kullanım oranı %0,2 ile %0,5 arasında olmalıdır. 1 tonluk üründe 2 kg-5 kg arasında kull...
Devamını Oku

Bergamot Aroması

Bergamot aromasıBergamot otu, sedefotugiller ailesinin bir türüdür. Bergamot bitkisinden çıkarılan esans, yeşil ve sarı tonlar...
Devamını Oku

Tarçın Aroması

Tarçın aroması, tarçın mutfaklarda baharat ve farklı hastalıkların tedavisi için yüzyıllardır doğal olarak kullanılan doğal bir ilaçtır. Kan şekerini dü...
Devamını Oku

Gül Aroması

Gül aromasıÖncelikle size gülün geçmişi hakkında bilgi vermek istiyorum: 40 milyon yıl öncesine işaret edilir. Yunan mitolojis...
Devamını Oku

Elma Aroması

Elma aroması yapmak için evinizde kalan yumuşamış ya da büzüşmeye başlamış elmaları kullanabilirsiniz. Bu şekilde elmalar da değerlenmiş oluyor. Elma...
Devamını Oku

Çikolata Aroması

Çikolata aroması, Çikolata bizim için, küçük yaşlarımızdan beri hayır diyemeyeceğimiz bir yiyecektir. Ama maalesef fazla tüketimde, insan vücuduna zararları ...
Devamını Oku

Mentol Aroması

Mentol aroması, Mentol, nane tozu, nane şekeri ve diğer naneli ürünlerin yağlarında vardır. Kimyasal adı 'menthol', ticari adı ise 'mentol' dür. Ferahlı...
Devamını Oku

Çam Sakızı Aroması

Çam sakızı aroması, Çam sakızı yani reçine çok şifalı bir bitki olup bazı gıda ürünleri ve ilaç firmalarında kullanılmaktadır. Değişik çam ağıcı türlerinin g...
Devamını Oku

Antep Fıstığı Aroması

Antep Fıstığı Aroması; Dünya Antep fıstığı üretiminde ilk 3 sırayı sırasıyla İran, ABD ve Türkiye almaktadır. Türkiye 2006 yılında üretimde dünya ikincisi ik...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Çilek Aroması
Nane Aroması
Anason Aroması
Kahve Aroması
Aroma
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024