Ekmek Aroması

Ekmek Aroması

Ekmek aroması, ekmeğe hem iç hem de dış olarak pişmiş hissi veren bir maddedir. Ekmek aroması içerisinde, feniletanol, dekadienal, noneal gibi koku maddeleri bulunmaktadır. Bu maddeler son derece güçlü etkiye sahip olan aromalardır. Ekmek aroması, sadece ekmeğin görünüşünü değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda ekmeğin pişme süresini kısaltır ve piştikten sonra raf ömrünü de etkiler.

Ekmek Aroması Çeşitleri ve Etkileşimi

Ekmek aroması; ekmek kabuğu aroması, ekmek içi aroması ve kızarmış ekmek aroması olarak üç şekilde incelenebilir.
  • Ekmek Kabuğu Aroması: Bu ekmek aroması, ekmek fırından çıkarıldıktan sonra kabuğunun üzerine sürülerek uygulanır. Bu aroma, ekmeğin pişmesi sonucu ortaya çıkan hoş kokunun uzun süre muhafaza edilebilmesini sağlar. Ekmek kabuğu aroması, buğday ekmeğinin patlamış mısır gibi kokmasını sağlamaktadır.
  • Ekmek İçi Aroması: Ekmek içi ekmek aroması, unun içerisindeki maddelerin etkisini artırarak, ekmeğin mayasının, ekmeğin içi kısmını geliştirmesini sağlar. Bu ekmek aroması, ayrıca ekmeğin içi kokusunu da etkilemektedir. Ekmek içi aroması, fermente olduğunda temel olarak laktik asit ortaya çıkarır. Bu asitle bağlantılı olan bakteriler ortaya çıkarak faydalı yan ürünlerin ortaya çıkmasını sağlar. Bu ekmek aroması aynı zamanda ortaya çıkabilecek acımsı tatların engellenmesini sağlar.
  • Kızarmış Ekmek Aroması: Ekmeğe hoş tat ve koku vermek amacıyla kullanılır. Kızarmış ekmek aroması, kullanıldığı üründe karamel kokusu ya da tereyağı kokusu gibi aromalar vermektedir.

  • Ekmek aroması, katıldığı ürünün içerisinde bulunan şeker, un ve enzimlerden büyük ölçüde etkilenmektedir. Bu etkileşimde ekmek aroması, un ile karıştığında aromanın etkisi artmaktadır. Ürünün içerisindeki şeker ekmek aroması ile etkileşime girdiğinde farklı karakterde birçok karakter kazanmaktadır. Şekerin içerisindeki enzimler sayesinde ekmekler karamel aromasına kavuşmaktadır. Ekmek aroması, hem ekmeğin hamurunun hazırlanmasında, hem pişirilmesinde, hem de sonrasında ekmeği muhafaza için önemlidir.
    Son Güncelleme : 09.12.2018 07:34:37
    Ekmek Aroması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
    Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

    Ekmek Aroması Yorumları

    şifre Kırmızı sayı

    0 Yorum Yapılmış "Ekmek Aroması"

    Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
    Çilek Aroması
    Çilek Aroması
    Çilek aroması, genellikle çilek aroması su yoğunluğunun içerisinde rahatlıkla çözünebilen sıvı aroma maddesidir. En çok sıvı çilek aroması pek çok sektörde güzel ve hoş kokusu ve mükemmel bir tadının olmasından dolayı sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıc...
    Nane Aroması
    Nane Aroması
    Nane aroması:Nane bir çok sektörde kullanıla bilen bir bitkidir ve sağlığa oldukça faydası bulunmaktadır. Günlük hayatta tükettiğimiz çoğu şeyin içerisinde nane veya nane aroması bulunmaktadır. Nane aroması ilaç, kozmetik, gıda ve nargile sektörlerin...
    Anason Aroması
    Anason Aroması
    Anason Aroması, özellikleri, anason aroması kullanılan gıdalara zengin ve doğal olan bir tat verir. Suyun yoğun bulunduğu yerlerde çözünen sıvı doğal olan baharat aromasıdır. Anason aroması kullanım yerleri ise, anason aromaları genel olarak baharatl...
    Kahve Aroması
    Kahve Aroması
    Kahve Aroması; Kahve, kökboyasıgiller familyasından Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyvesinin çekirdeğinin kavrularak öğütüldükten sonra su ve ya süte katılarak tüketildiği bir içecektir.Aroma bir kahvenin en önemli ögesidir. Kahve ar...
    Aroma
    Aroma
    Aroma, genellikle aromalar tat vermek veya koku ya da bir çok besin gıdasına hem tat hem de kokularını kuvvetlendirmek veya değiştirmek için gıdalara eklenen bir üründür. Aroma kelimesi güzel koku anlamına gelmektedir. Aromalar yaklaşık olarak 1800 ...
    Meyan Kökü Aroması
    Meyan Kökü Aroması
    Meyan kökü aroması, gerek gıda sanayinde, gerekse kozmetik sanayinde kullanılan bir üründür. Meyan kökü bitkisinin kökü ya da ekstrakt ürünlere meyan kökü tadının verilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Ekstrakt kullanılarak elde edilen likör tamamen to...
    Üzüm Aroması
    Üzüm Aroması
    Üzüm AromasıÜzüm, bilinen en eski meyvelerden biridir. Yaklaşık on beş bin kadar çeşidi bulunmaktadır. Çok sık olarak kültürü yapılmaktadır. Ülkemizde yaygın olarak yetiştiriciliği ile uğraşılmaktadır. Yetiştiriciliğinin yapıldığı yerler; Trakya, Mar...
    Limon Aroması
    Limon Aroması
    Limon aroması, genelde pasta, kek ve sütlü tatlılarda kullanırız. Evimizde kek, pasta türü hiç eksik olmaz diyorsanız. Mutlaka hazırda limon sosu bulundurmalısınız. Limonu sevenler içinde, sade tüketmek bile olur. En önemlisi, evimizdeki imkanlarla y...
    Muz Aroması
    Muz Aroması
    Muz aroması, gıda sektöründe oldukça fazla kullanılmaktadır çocukların ve yetişkinlerin severek tükettiği bir besin olan muz hem tadı hemde kokusu ile insana fazlasıyla keyif vermektedir. Muz araması Sakızlarda meyveli içeceklerde, yaş ve kuru pasta ...
    Portakal Aroması
    Portakal Aroması
    Portakal Aroması, Portakal, ülkemizin güney kesimlerinde yetişmekte olan turunçgil ailesinden bir meyve çeşididir. Daha çok sıcak havalardan hoşlanır. Yetişme mevsimi sonbahar ve kıştır. Birçok ailenin soğuk kış gecelerinde sıcak evlerinde severek ye...
    Bal Aroması
    Bal Aroması
    Bal aroması, yasal izinler çerçevesinde kullanımına izin verilen ve gıdaları tatlandırmak için kullanılan bir tür katkı maddesidir. Bal aroması, hazır gıda sektörünün en önemli maddeleri arasında yer almaktadır. Çünkü, hakiki bal ürünlerinin gıda sek...
    Et Aroması
    Et Aroması
    Et aroması, ürünlerin et aromalı olması istendiğinde kullanılabilir. Kullanım oranı % 0,2 ile % 0,5 arasında olmalıdır. 1 tonluk üründe 2 kg-5 kg arasında kullanılabilir. Aromanın kokusunun gücüne göre bu dozlarda farklılık olabilir. Aromalar daha ço...

     

    Çilek Aroması
    Nane Aroması
    Anason Aroması
    Kahve Aroması
    Aroma
    Meyan Kökü Aroması
    Üzüm Aroması
    Limon Aroması
    Muz Aroması
    Portakal Aroması
    Bal Aroması
    Et Aroması
    Bergamot Aroması
    Tarçın Aroması
    Gül Aroması
    Elma Aroması
    Çikolata Aroması
    Mentol Aroması
    Çam Sakızı Aroması
    Antep Fıstığı Aroması
    Kavun Aroması
    Kola Aroması
    Kayısı Aroması
    Acı Badem Aroması
    Sarımsak Aroması
    Ekmek Aroması
    Damla Sakızı Aroması
    Şeftali Aroması
    Hindistan Cevizi Aroması
    Süt Aroması
    Popüler İçerik
    Bergamot Aroması
    Bergamot Aroması
    Bergamot aromasıBergamot otu, sedefotugiller ailesinin bir türüdür. Bergamot bitkisinden çıkarılan esans, yeşil ve sarı tonlarındadır. Bergamot meyve...
    Tarçın Aroması
    Tarçın Aroması
    Tarçın aroması, tarçın mutfaklarda baharat ve farklı hastalıkların tedavisi için yüzyıllardır doğal olarak kullanılan doğal bir ilaçtır. Kan şekerini ...
    Gül Aroması
    Gül Aroması
    Gül aromasıÖncelikle size gülün geçmişi hakkında bilgi vermek istiyorum: 40 milyon yıl öncesine işaret edilir. Yunan mitolojisinde aşk tanrısının göz ...
    Elma Aroması
    Elma Aroması
    Elma aroması yapmak için evinizde kalan yumuşamış ya da büzüşmeye başlamış elmaları kullanabilirsiniz. Bu şekilde elmalar da değerlenmiş oluyor. Elma ...
    Çikolata Aroması
    Çikolata Aroması
    Çikolata aromasıÇikolata bizim için, küçük yaşlarımızdan beri hayır diyemeyeceğimiz bir yiyecektir. Ama maalesef fazla tüketimde, insan vücuduna zara...
    Mentol Aroması
    Mentol Aroması
    Mentol aroması, Mentol, nane tozu, nane şekeri ve diğer naneli ürünlerin yağlarında vardır. Kimyasal adı 'menthol', ticari adı ise 'mentol' dür. Ferah...
    Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
    Çilek Aroması
    Nane Aroması
    Anason Aroması
    Kahve Aroması
    Aroma
    Gizlilik Politikası
    Çerez (Cookie) Politikası
    Güvenlik Politikası
    Bizimle İletişime Geçin
    Forumlar
    Site Haritası
    Feed
    Son Forum Konuları
    Yardım Sayfaları
    Gizlilik Politikası
    Çerez (Cookie) Politikası
    Güvenlik Politikası
    Bizimle İletişime Geçin
    Forumlar
    Site Haritası
    Feed
    Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
    Temmuz - 2019