Kekik Aroması Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Kekik Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kekik Aroması

Kekik ve Tarihçesi

Kekik, faydaları saymakla bitmeyen, fakat tat ve aroma keskinliğinden dolayı diğer baharat türlerine göre daha az tüketilen bir bitkidir. 4-5 cm yüksekliğinde ve birçok yararı olan kekik, geçmişten günümüze önemini korumuş ve bu günlere kadar gelmiştir. Çorak topraklarda yetişir ve güneşli bölgeleri sever, bitkisel tedavilerde de sıkça kullanılmaktadır. Kekiğin en verimli toplandığı dönem, haziran ayından ekim ayına kadar olan süreçtir. Güneşte kurutularak baharat olarak, aroması şekerleme çeşitlerinde, çerezlerde, çorbalarda ve diğer birçok yemekte kullanılmaktadır.

Kekik Aromasının Kimyasal Bileşenleri

Kekik aromasının kimyasal olarak bazı maddeler içerdiği bilinmektedir. Bu maddeler arasında kekiğin kendine has kokusunu da veren karvakrol, thymol, linalol, simol ve borneol bulunur. Ayrıca kekikte %1 oranında uçucu yağ, acı esanslar, tanen, tripenoit ve flavonit gibi bileşenler de yer almaktadır.

Kekik Aromasının Üretimi ve Türkiye

Kekik aroması üretimi konusunda Türkiye oldukça önemli bir yere sahiptir. Dünya kekik aroması ve kekik ticaretinin %70'ini elinde tutmaktadır. Dünya ortalamalarında önde gelen ülkelerden olan Türkiye, ihracatta %19 ile 2. sıradadır. ABD, Fransa, İngiltere, Kanada, Almanya, Yunanistan ve İtalya başta olmak üzere yaklaşık 30 ülkeye ihracat yapılmakta ve piyasaya sürülmektedir. Kekik aroması denildiğinde, aslında kekiğin çok çeşitli türleri olduğu bilinmektedir. Origanum, Thymus, Thymbra, Satureja ve Coridothymus türlerinin genel adı olarak ifade edilmektedir. Türkiye'nin ihraç ettiği kekik ve kekik aromasının %85-90'ını origanum türleri olan Origanum onites, Origanum vulgare ve Origanum syriacum oluşturmaktadır. Bu türler arasında en büyük paya sahip olan kekik aroması türü, Origanum Onites L'dir.

Kekik Aromasının Tarihteki Kullanımı

Bu aroma türü tarihte, Mısırlılar tarafından çokça kullanılmıştır. Mısır denildiğinde ilk akla gelen şey, bu aromayı mumyalama işlemlerinde kullandıklarıdır. Hipokrat, sağlık alanında oldukça çeşitli konularda kekiğe ve kekiğin aromasına hayatında yer vermiştir. Örneğin, astımda, nefes darlığında, zehirlenmelerde bu aromayı kullanmış, bunların yanında düşük yapan, ölü doğumlar yapan kadınlar için de tedavilerinde kullanmıştır. Boğaz ağrılarında hardal ile karıştırılarak boğazın dış tarafından sürülerek tedavi edilebileceğini, kan pıhtısını önleyici olarak bal ile karıştırılarak tüketilmesinin üzerinde durmuştur. 5000 yıl öncesinde Sümerler de tedavi amaçlı kekik aromasını kullanmış, Hitit Uygarlığı'nın başkenti olan Boğazköy metinlerinde bu "Hasü" olarak tanımlanmıştır.

Kekik Aromasının Sağlığa Faydaları

Kekik aroması, vücuda sağladığı yararlarla kekik baharatı olarak da mutfakların vazgeçilmezi olmayı hak etmektedir. Kekiği, baharat olarak kullanmanın yanı sıra, kekik aroması çaylarda, özel üretim teknikleriyle birlikte kekik suyu olarak, içerisinde bulunan aromatik ve uçucu bileşen yağların damıtılmasıyla elde edilen kekik yağı olarak çeşitli kullanım alanlarına sahiptir.

  • Öksürük ve bronşit gibi hastalıklarda yaygın olarak kullanılır.
  • Kekik aroması, kekik suyu, kekik yağı harici olarak cilde uygulandığında mantar gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olur.
  • Kekik aromalı su ile düzenli olarak gargara yapmak, ağızdaki bakteri sayısını azalttığı için, diş ve diş eti hastalıklarını önlemektedir.
  • Antioksidan etkisi bulunan vitaminler açısından zengin olan kekik aroması, toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlar ve çeşitli hastalıklara karşı vücudun direncini artırır.
  • Kekikte bulunan "Thymol"un yaşlanmaya karşı etkili olduğu bilinmektedir. Bu bileşen hücre yenilenmesine yardımcı olur, organların işlevlerini geliştirir.

Kullanımda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu faydalarının arasında dikkat çeken en önemli durum ise kullanım şekli normal dozlarda olduğunda hiçbir yan etkisinin görülmemesidir. Ancak, fazla dozda kullanımda rahim kaslarının kasılmasını tetiklediği için ve düşük tehlikesi oluşturabileceğinden gebelerin, guatrı olanların da kekik yağının tiroit bezlerini fazlasıyla çalıştırmasından dolayı kullanmaması önerilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayçiçek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ayçiçek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ketçap Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ketçap Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Mentol Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Mentol Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kayısı Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kayısı Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ekmek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ananas Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ananas Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kekik Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kekik Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Badem Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Badem Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Acı Badem Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Acı Badem Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Tarçın Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Tarçın Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Fesleğen Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Fesleğen Aroması Tarifi ve Malzemeleri