Istakoz Aroması Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Istakoz Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Istakozun Tanımı ve Özellikleri

Istakoz, denizde bulunan kabuklu canlılardan biridir. Istakozun birçok türü olduğu için, türe bağlı olarak pek çok renkte görülebilir. Yaygın olarak mavi, yeşil ve kahverengi tonlarında görülür. Ancak pişince kırmızı renk alır. Boyu 25-35 cm arasında değişirken, kilosu en fazla 4 kilo civarındadır. Türkiye'de ise yaygın olarak Ege Bölgesi denizlerinde rastlanır.

Istakozun Yaşam Şekli ve Beslenmesi

Denizde ahtapotlarla hiç anlaşamazlar. Istakoz biraz farklı bir canlıdır. Her ne kadar tersi söylense de canlı haşlanmak gerekmektedir. Birden haşlanmazsa salgıladığı tehlikeli bir sıvı ile, insanları zehirleyecek bir duruma getirebilmektedir. Yani salgıdan sonra eti yenilemez duruma gelebilir. Istakozun fiyatı oldukça pahalıdır. Aynı zamanda 25-30 yıla kadar yaşayabildikleri gözlemlenmiştir.

Denizdeki yavru balıkları, midyeleri, salyangozları yer. Etçil bir yapısı vardır. Ön iki bacağı kıskaç olmak üzere, beş bacaklıdır. Genellikle tatlı suların diplerini tercih ederler. Türkiye'de kültür olarak tüketimi yaygın olmadığı için yakalanan ıstakozlar ihraç edilmektedir.

Istakozun Besin Değeri ve Sağlığa Faydaları

Protein ve vitamin açısından çok zengindir. Seçkin sofralarda baş köşededir ve sağlığa yararı çoktur. Kalp ve beyin için oldukça faydalıdır. B vitaminleri, kalsiyum ve omega-3 açısından çok zengindir.

Istakoz Aromasının Kullanımı ve Lezzeti

Istakoz aroması çok sevilen bir lezzet olduğu için genellikle çorba türlerinde yoğun olarak kullanılır. Genellikle sıvıdır. Istakoz tadının gelmesinin istendiği tüm yemeklerde kullanılabilir. Çok sağlıklı olduğu için, ıstakoz veya aromasının tercih edilmesi tavsiye edilir.

Ekstra Bilgiler
  • Istakozların kabuk değiştirme süreci oldukça ilginçtir ve bu süreçte çok savunmasız olurlar.
  • Istakozların kıskaçları, avlarına ve rakiplerine karşı oldukça güçlüdür.
  • Istakozların beyinleri, sinir sistemleriyle doğrudan ilişkilidir ve bu da onların acıyı hissetme yetenekleri üzerinde tartışmalara yol açmıştır.
  • Istakozlar, etraflarındaki suyun sıcaklığına göre renk değiştirebilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuşburnu Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kuşburnu Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Anason Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Anason Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Elma Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Elma Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ketçap Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ketçap Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lavanta Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Lavanta Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Nane Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Nane Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ekmek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Dut Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Dut Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Aroma Tarifi ve Malzemeleri

Aroma Tarifi ve Malzemeleri